#JornadasAES
header

PRESENTACIÓ

Rumb a un sistema sanitari sostenible, innovador i digital


Del 5 al 7 de juliol del 2023 tindrà lloc a Girona la XLII edició de les Jornades de l'Associació d'Economia de la Salut (AES) sota el lema "Rumb a un sistema sanitari sostenible, innovador i digital". Després de l'èxit de les Jornades AES XL+1 a Saragossa, ens tornarem a reunir per debatre sobre el present i futur del sistema sanitari.

Com va anunciar Tedros Adhanom Ghebreysus, Director General de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el passat 14 de setembre, sembla que comencem a veure la llum al final del túnel de la pandèmia de la COVID-19. Tal i com suggeria el lema de l'anterior edició de les jornades, és el moment d'abordar canvis de gran calat i d'aprofitar el revulsiu generat per la crisi sanitària per treballar per a la transformació del nostre sistema de salut. Uns canvis que són complexos, però no insalvables, i que venen acompanyats d'oportunitats de millora, com ara la creació de l'Agència Estatal de Salut Pública.

Tanmateix, el context polític, econòmic i social actual segueix sent convuls, i genera importants incerteses sobre el futur del sector sanitari. Per això, el programa científic d'aquestes Jornades XLII posa el focus en els reptes i oportunitats més rellevants de la nova era post-Covid, reprenent prioritats prèvies a la pandèmia i utilitzant els aprenentatges d'aquests últims dos anys. En concret, tractarem la digitalització i la revolució de les dades com les grans palanques de canvi del Sistema Nacional de Salut. Ens centrarem en propostes que facilitin l'accés a la innovació i vetllin per a la sostenibilitat del sistema, comparant models internacionals d'avaluació de tecnologies sanitàries i analitzant el paper de la informació de costos en la gestió. Abordarem possibles solucions a temes complexos, com ara el foment de models innovadors d'atenció integrada per atendre la creixent multimorbilitat i possibles respostes a la gestió de malalties estretament relacionades amb la longevitat, com la demència. També debatrem sobre la desinformació en Salut Pública, amb propostes acadèmiques, periodístiques i divulgatives. Amb tot això, les sessions plenàries i les taules de ponències intentaran donar respostes a qüestions d'actualitat, des de diferents visions, comptant amb la participació de ponents de prestigi contrastat, tant nacionals com internacionals.

Des del Comitè Científic i el Comitè Organitzador de les Jornades XLII estem treballant per dissenyar un programa ambiciós que permeti generar debat sobre els importants reptes actuals a què s'enfronta el nostre sistema sanitari i posar-hi llum proposant possibles solucions. Paral·lelament, estem preparant l'acollida a Girona de les Jornades XLII, de forma que l'estada a la ciutat sigui còmoda, agradable i estimulant. Ens fa especial il·lusió rebre-us. Finalment, hi ha un tercer element essencial: les vostres idees i contribucions. Per això, us convidem a participar activament amb les vostres propostes, que, sens dubte, seran la clau de l'èxit de les futures jornades. Desitgem que siguin unes jornades participatives, amb un alt component científic, i que contribueixin a generar un impacte positiu en la societat a través del debat i la reflexió. Tenim molt a aportar i a Girona tindrem l'oportunitat perfecta per avançar en els importants reptes que tenim per davant.


Comitè Científic i Comitè Organitzador
Concedit el Reconeixement d’Interès Sanitari (RIS) amb número de registre 9002E/1/2023 a les XLII Jornades de l'Associació d'Economia de la Salut

COMITÈS

Comitè Organitzador

President
Marc Carreras Pijuan

Vocales
Maria Fuentes Fort
Anna Garriga Ripoll
José María Inoriza Belzunce
Marc Sáez Zafra
Joan San Molina
Laura Vall-llosera Casanovas

Comitè Científic

Presidenta
Laia Maynou Pujolràs

Vocales
Francesc Cots Reguant
Laura Vallejo Torres
Manuel Flores Mallo
Juan Carlos Rejón Parrilla
Marina Rodés Sánchez

Junta Directiva d'AES

Presidenta
Anna García-Altés

Vicepresidenta 1ª
Laia Maynou Pujolràs

Vicepresidenta 2ª
Pilar Pinilla Domínguez

Secretària
Cristina Hernández Quevedo

Tresorer
Roberto Nuño Solinis

Vocals
Sergio García Vicente
Dolores Jiménez Rubio
Sophie Gorgemans
Jaime Pinilla Domínguez

INFORMACIÓ GENERAL

Seu

Universitat de Girona
Facultat de Lletres

Campus Barri Vell - Edifici Sant Domènec I
Plaça Josep Ferrater i Móra, 1
17004 - Girona
Facultat de lletres de la UdG: Facultad de Educación

Transport

Com arribar-hi

Gràcies a l'extraordinària situació geogràfica de Girona i a unes excel·lents comunicacions, us resultarà molt fàcil arribar al nostre destí.

Si t'hi desplaces en avió, pots arribar-hi a través dels aeroports de Barcelona, Girona i també Perpinyà, ja que aquest últim només es troba a 35 km de la frontera. Si preferiu el tren, l'Alta Velocitat us porta fins les ciutats de Girona i Figueres. L'autopista AP-7 travessa la província de Girona de nord a sud i l'eix transversal d'est a oest. Finalment, per via marítima, s'hi accedeix a través dels ports de Palamós, Roses i Barcelona.


Font: Convention buerau Girona.


Organitzen

Asociación de Economía de la Salud - AES UdG

Acte Oficial de Benvinguda de les XLII Jornades d'Economia de la Salut

En properes setmanes.


Informació Turística: Girona

La ciutat històrica de Girona, una de les més interessants de Catalunya, permet recórrer més de dos mil anys d'història a partir de dos recintes fortificats: la Força Vella i l'eixample medieval. El primer correspon a la fundació romana i el segon a l'ampliació de les muralles durant els segles XIV i XV. Els nombrosos monuments que han arribat als nostres dies conserven riqueses artístiques notables. L'atractiu de Girona es completa amb el suggeridor Call Jueu, els bellíssims carrers i places porticades, els exultants espais barrocs i les construccions noucentistes de Rafael Masó.

Al punt més genuí de la Força Vella s'hi alça la catedral. Construïda entre els segles XI i XVIII, es configura a partir d'un conjunt de murs i espais d'estils diferents, des del romànic (claustre i torre de Carlemany) fins el Barroc de la façana i l'escalinata. El seu element més singular és la gran nau (s. XV-XVI), que constitueix l'espai gòtic voltat més ample del món (23 metres).

Ciutat bastida en pedra, ofereix espectaculars imatges de places porticades i carrerons empinats. Destaquem especialment les cases de l'Onyar (el riu que creua la ciutat) pintades amb colors vius i que, amb la Catedral i Sant Feliu de fons, constitueixen la imatge més emblemàtica de Girona.


Girona és una ciutat privilegiada en matèria de patrimoni natural. Rius que penetren al conglomerat urbà, boscos mediterranis i de ribera, massissos muntanyosos com el de les Gavarres, la bonica vall de Sant Daniel, camps, horts i cultius configuren un paisatge que ha sabut harmonitzar el creixement urbà amb la preservació de l'entorn natural. A poques passes del centre de la ciutat, podreu gaudir de tot això i molt més. Descobriu la vostra activitat de turisme actiu a Girona!

A Girona s'hi pot trobar tot tipus d'establiments, des del comerç més tradicionals a botigues d'última tendència: prestigioses marques internacionals, decoració d'avantguarda, joieries d'autor, artesans, antiquaris i productes gastronòmics selectes, entre altres, configuren una rica varietat d'opcions que garanteix una compra ideal per tothom.

(Font: Oficina de turisme de Girona)

Veure'n més aquí: www.girona.cat/turisme/cat/

DATES CLAU

25/01/23

Data límit
per la presentació de sessions organitzades

01/02/23

Data límit
per la presentació de comunicacions

19/04/23

Data límit
per la inscripció a preu reduït

22/03/23

Jornada
Tècnica04/07/23

Taller
Precongressual05/07/23

Inici de les
Jornades AES

Dimecres, 5 de juliol de 2023

Sessió plenària
Data driven digital transformation in healthcare
Dipak Kalra. President, The European Institute for Innovation through Health Data; Professor of Health Informatics, University College London; Visiting Professor, University of Gent
Taula de ponències I
Integrated care models: bridging the gap between health and social care
Ewout Vaan Ginneken. Hub Coordinator, European Observatory on Health Systems and Policies
Søren Kristensen . Associate Professor in Health Economics, University of Southern Denmark
Ane Fullaondo Zabala. Scientific Coordinator, Kronikgune Institute for Health Services Research
Anna Ribera. Directora Assistencial, Fundació Hospital de Palamós, Serveis de Salut Integrats Baix Empordà

Taula de ponències II
Estado actual y futuro de los costes en la gestión de los servicios sanitarios / Present and future of management costs in healthcare
Stephen Duckett. Honorary Enterprise Professor, School of Population and Global Health, and Department of General Practice, The University of Melbourne
Miquel Arrufat. Director de Gestió de l’Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya
Elisa Gómez Inhiesto. Directora Económico Financiera y SSGG, OSI Ezkerraldea Enkarterri Cruces-Osakidetza

Dijous, 6 de juliol de 2023

Sessió plenària
Economía de la demencia: más allá de las previsiones catastrofistas
Adelina Comas. Assistant Professorial Research Fellow, Care Policy and Evaluation Centre (CPEC), London School of Economics and Political Science (LSE)

Taula de ponències III
Searching for the optimal HTA model: a guided tour through 3 country approaches

Moderadora / Chair: Sandra García Armesto. Directora-Gerente Instituto Aragonés de Ciencias de la Salud y vicepresidenta de turno de la Red Española de Agencias de Evaluación de Tecnologías Sanitarias y Prestaciones del Sistema Nacional de Salud

Valerie Paris. Board Member of High Authority for Health, Chair of the Economic and Public Health Committee, Haute Autorité de santé (HAS)
Katarina Steen Carlsson. Associate Professor in Health Economics, Lund University. Chief Scientific Officer at the Swedish Institute for Health Economics, Lund, Sweden
Jonathan Karnon. Professor in Health Economics, Flinders University. Member of the Economic Sub-Committee of the Pharmaceutical Benefits Advisory Committee, Australia from 2010 to 2022

Taula de ponències IV
Divulgación como vacuna para la epidemia de la desinformación
José María Abellán. Catedrático de Universidad, Universidad de Murcia
Gonzalo Casino. Responsable de Transferencia del Conocimiento y de la UCC+i, Centro Cochrane Iberoamericano
TBA.

COMUNICACIONS

Enviarresum

Normes generals per l'enviament de resums


La data límit per la presentació de comunicacions és el 1 de febrer.

Únicament s'acceptaran els abstracts enviats a través del formulari de la pàgina web.

Els autors/es podran seleccionar la preferència de l'idioma de presentació entre castellà, anglès o indiferent, i s'haurà d'enviar el resum en l'idioma de presentació escollit.

En cas de triar "indiferent", el Comitè Científic serà qui decideixi la llengua de presentació (castellà o anglès) i podrà sol·licitar a l'autor/a responsable que enviï l'abstract en l'idioma final de presentació.

Si es tria l'anglès com a idioma preferent, no es pot garantir que la comunicació s'acabi presentant en anglès. En cas que l'autor/a responsable parli els dos idiomes, serà el Comitè Científic qui confirmi l'idioma de presentació al moment de configurar les sessions del programa.

Els autors/es podran escollir la preferència de presentació del seu treball (comunicació oral o comunicació oral curta), però serà el comitè Científic qui decideixi el format final de la presentació. La diferència principal dels dos tipus de comunicacions és la pròpia durada. Pe les comunicacions orals curtes, els autors/es disposaran de 5 minuts (3 diapositives màxim)per exposar el seu treball en una sessió específica que tindrà lloc a la franja horària de 13:00 a 15:00 (veure programa). Al final de cada sessió hi haurà temps per la discussió general, ja que s'hi agruparan treballs d'una mateixa temàtica. En les sessions de comunicacions orals, cada autor/a disposarà d'uns 15 minuts aproximats de presentació, seguits d'una discussió amb el públic.

L'autor/a responsable de la comunicació serà qui presenti la comunicació durant les Jornades. Se n'ha d'indicar el nom al formulari d'enviament del resum.

Una mateixa persona no pot ser responsable de més de DUES comunicacions.

Es descartaran del programa tots aquells abstracts els responsables dels quals no s'hagin inscrit abans del 21 d'abril.

Els autors/es han de seleccionar el tema de la comunicació d'entre dues llistes diferents, el primer més general i el segon més detallat.

Les Jornades AES comptaran amb 4 sessions els grups d'interès (EEconAES, EvaluAES, GestionAES i AESEC).

 • A les sessions d'EEconAES, EvaluAES i GestionAES, l'autor/a presentarà la comunicació i seguidament hi haurà una discussió d'un comentarista que s'haurà llegit l'article amb anterioritat. La sessió seguirà amb un breu debat amb tots els participants.
 • Per la sessió d'AES Early Carers (AESEC), és a dir, investigadors novells, predoctorals o postdoctorals que hagin conclòs el doctorat els últims 5 anys, l'autor/a no presentarà el seu treball perquè un sènior de referència del seu àmbit farà la presentació-discussió i prosseguirà amb un breu debat amb tots els participants.


Si desitja que el seu treball sigui considerat per aquestes sessions, haurà d'indicar-ho al lloc corresponent del formulari d'enviament de comunicacions. Si la comunicació no és triada per una d'aquestes sessions, se'n farà una valoració al grup general de comunicacions. Al formulari trobareu més informació per cada grup d'interès.

CONFLICTE D'INTERESSOS

Els autors/es han de descriure qualsevol relació financera o personal que tinguin amb altres persones o organitzacions i que puguin donar lloc a un conflicte d'interessos en relació amb l'article que es remet per la publicació.

PROTECCIÓ DE PERSONES I ANIMALS

Quan es descriuen experiments que s'han realitzat en éssers humans, s'hi ha d'indicar si els procediments seguits van complir les normes ètiques del comitè d'experimentació humana responsable (institucional o regional), i d'acord amb l'Associació Mèdica Mundial i la Declaració de Helsinki. No s'hi han de fer servir noms, inicials o números d'hospital, especialment a les figures. Quan es descriuen experiments amb animals, s'hi ha d'indicar si s'han seguit les pautes d'una institució o consell d'investigació internacional, o una llei reguladora de la cura i ús d'animals de laboratori.

CONFIDENCIALITAT DE LES DADES

Els autors/es han de declarar que han seguit els protocols establerts pels seus respectius centres sanitaris per accedir a les dades de les històries clíniques amb l'únic objectiu de la investigació o divulgació científica.

DRET A LA PRIVACITAT I CONSENTIMENT INFORMAT

Els autors/es declaren i garanteixen que posseeixen un document firmat per les persones les dades personals de les quals s'inclouen a l'article (per dades personals s'entén qualsevol informació relativa a una persona física identificada o identificable, com ara, i sense ànims de cap mena d'exhaustivitat: nom i cognoms, direcció, telèfon i qualsevol tipus de dada de salut. Per dades de salut s'entén qualsevol informació relativa a la salut passada, present o futura física o mental de l'individu, incloent-hi, sense cap ànim d’exhaustivitat, per exemple: imatges, analítiques, radiografies, etc.), autoritzant la inclusió d'aquestes dades a l'article referit.

PARAULES CLAU

 • SALUT MENTAL
 • VIOLÈNCIA MASCLISTA
 • COVID-19
 • AVALUACIÓ ECONÒMICA
 • ANÀLISI DE LA PRESA DE DECISIONS MÈDIQUES
 • VALORACIÓ D'ESTATS DE SALUT
 • EFICIÈNCIA EN LA COBERTURA I PROVISIÓ DE SERVEIS SANITARIS
 • CURES DE LLARGA DURADA I DEPENDÈNCIA
 • COSTS I PREVALENÇA DE LA MALALTIA
 • MEDI AMBIENT I SALUT
 • GESTIÓ D'INSTITUCIONS SANITÀRIES
 • DESIGUALTATS I EQUITAT
 • VARIABILITAT EN LA PRÀCTICA MÈDICA
 • DESPESA I POLÍTICA FARMACÈUTICA
 • AVALUACIÓ DE POLÍTIQUES DE SALUT I SERVEIS SANITARIS
 • DESPESA I FINANÇAMENT DEL SISTEMA SANITARI
 • DEMANDA I UTILITZACIÓ DE SERVEIS SANITARIS
 • MÈTODES QUANTITATIUS
 • DETERMINANTS DE LA SALUT
 • AVALUACIÓ DE TECNOLOGIES SANITÀRIES
 • INNOVACIÓ I DIGITALITZACIÓ

SESSIONS ORGANITZADES

Enviarresum

Normes específiques per la proposta de sessions organitzades

Les persones interessades podran efectuar propostes de sessions organitzades amb un mínim de tres presentacions, amb o sense comentaristes. El Comitè Científic les avaluarà i hauran de seguir les normes següents:

 • La data límit per la presentació de sessions organitzades és el 25 de gener.
 • Es presentarà una única proposta per cada sessió organitzada per escrit i s'avalarà per dos socis o sòcies d'AES, que actuaran com coordinadors/es de la sessió corresponent i es responsabilitzaran de l'organització i desenvolupament.
 • La proposta s'enviarà a través de la pàgina web de les Jornades.
 • Les sessions tindran una durada de 90 minuts.
 • A la proposta s'hi constatarà:
  • Nom i informació de contacte dels dos socis/e d'AES que coordinaran la taula.
  • Títol proposat per a la sessió.
  • Resum i objectius de la sessió.
  • Idioma de la sessió: castellà o anglès. La sessió es desenvoluparà en u sol idioma.
  • Per cada una de les intervencions que conformin la taula, se n'aportarà:
   • Nom dels autors/es i informació de contacte.
   • Títol de la intervenció.
   • Resumen de la intervenció (250 paraules), que haurà d'indicar de forma clara els objectius i continguts de la presentació seguint l'esquema de l'enviament de resums de les Jornades.
   • Nom dels/les comentaristes (si fos necessari).
   • Temàtica de la intervenció (veure llistat).
   • Declaració de conflictes d'interessos.
 • L'acceptació de la sessió es comunicarà als seus coordinadors/es. El Comitè Científic es reserva l'opció de proposar, amb la Junta Directiva d'AES, l'acceptació condicional d'una sessió després d'una modificació del contingut d'alguna de les intervencions proposades per criteris de qualitat científics.
 • En cas que el Comitè Científic no acceptés la sessió, s'hi haurà d'indicar si els autors/es desitgen que els resums siguin avaluats per separat dins del procés d'avaluació de resums ordinari.
 • AES no es responsabilitza del finançament de les taules organitzades. Paral·lelament, l'acceptació de les sessions organitzades és independent del seu finançament, i el patrocini es posarà a disposició dels patrocinadors de les Jornades sota els mateixos criteris que la resta de sessions. Les opcions i condicions de patrocinis estan disponibles al dossier de patrocinis que es pot sol·licitar a la secretaria de les Jornades (jornadas@aes.es).

Preu inscripció

Fins el 19 d'abril inclòs Després del 19 d'abril
Socis/es, nous socis/es AES i assimilats/des* 350€ 400€
No socis/es AES 450€ 510€
Estudiants socis/es AES i assimilats/es** 100€ 150€
Estudiants no socis/es AES 150€ 200€

21 % d'IVA inclòs

*: Tenen la consideració d'assimilat/des els socis/es de les associacions amb què AES manté un conveni en vigor, així com els socis/es de les societats integrades a SESPAS. Tant uns com altres hauran de justificar que pertanyen a l'associació en qüestió mitjançant l'enviament d'una còpia escanejada d'algun document acreditatiu de la condició de soci/a (certificació, rebut, etc.) a la secretaria tècnica de les Jornades.

**: Serà imprescindible justificar la condició d'estudiant adjuntant una còpia escanejada al formulari d'inscripció d'algun document acreditatiu d'aquesta condició.

Inscripció de dia

Inscripció 1 dia – Dimecres 5 juliol 120€
Inscripció 1 dia – Dijous 6 juliol 120€
Inscripció 1 dia – Divendres 7 juliol 80€

21 % d'IVA inclòs

Política de cancel·lació d'inscripcions

La cancel·lació d'inscripcions derivarà en una retenció de l'import pagat d'acord amb el cronograma següent:

 • Abans del 12 de maig (inclòs), es retindrà el 25 % de la tarifa i resta es reemborsarà un cop hagi finalitzat el congrés.

 • Entre el 12 de maig i el 12 de juny (ambdós inclosos) es retindrà el 50 % de la quota i se'n reemborsarà la resta un cop hagi finalitzat el congrés.

 • A partir del 12 de juny es retindrà un 100% de la quota.

Excepcions

Excepcionalment, i amb acreditació prèvia pels interessats de l'existència d'un afer personal greu, la Junta Directiva i el Comitè Organitzador podran eximir-los de la retenció corresponent derivada de la inscripció, la reserva d'allotjament o totes dues, fent el retorn de la totalitat de l'import abonat.

Hotel Carlemany 4*

Plaça Miquel Santaló i Pavor, 1
17002 - Girona
Veure mapa
Hotel Carlemany

Hotel Ciutat de Girona 4*

Carrer Nord, 2
17001 - Girona
Veure mapa
Hotel Ciutat de Girona

Hotel Ultonia 4*

Gran Via de Jaume I, 22
17001 - Girona
Veure mapa
Hotel Hotel Ultonia

Hotel Erba by pillow 2*

Carrer Ultònia, 1
17002 - Girona
Veure mapa
Hotel Erba by pillow

Preu allotjament

DUI DOBLE
Hotel Carlemany 110.36 € 121.71 €
Hotel Ciutat de Girona 118.28 € 142.50 €
Hotel Ultonia 110.36 € 131.90 €
Hotel Erba by pillow* 72.23 € 78.46 €

Esmorzar i IVA inclòs
*Esmorzar no inclòs

Forma de pagament

Política de cancel·lació de reserves d'allotjament

De manera semblant a la política establerta per la cancel·lació d'inscripcions, la cancel·lació d'una reserva d'habitació als hotels contractats per AES per l'allotjament dels assistents al congrés donarà lloc a una retenció de l'import pagat, d'acord amb el cronograma següent:

 • Entre el 3 de març (inclòs) i el 3 d'abril, es retindrà un 25 % de la tarifa i la resta es reemborsarà un cop hagi finalitzat el congrés.

 • Entre el 3 d'abril (inclòs) i el 3 de maig, es retindrà el 50 % de la tarifa i la resta es reemborsarà un cop hagi finalitzat el congrés.

 • Entre el 3 de maig i l'1 de juliol (ambdós inclosos) es retindrà el 75% de la quota i se'n reemborsarà la resta un cop hagi finalitzat el congrés.

 • A partir del 2 de juliol es retindrà el 100% de la quota.

Excepcions

Excepcionalment, i amb acreditació prèvia pels interessats de l'existència d'un afer personal greu, la Junta Directiva i el Comitè Organitzador podran eximir-los de la retenció corresponent derivada de la inscripció, la reserva d'allotjament o totes dues, fent el retorn de la totalitat de l'import abonat.

ENTITATS COL·LABORADORES

ENTITATS PATROCINADORES