#JornadasAES
header

PRESENTACIÓ

Rumb a un sistema sanitari sostenible, innovador i digital


Del 5 al 7 de juliol del 2023 tindrà lloc a Girona la XLII edició de les Jornades de l'Associació d'Economia de la Salut (AES) sota el lema "Rumb a un sistema sanitari sostenible, innovador i digital". Després de l'èxit de les Jornades AES XL+1 a Saragossa, ens tornarem a reunir per debatre sobre el present i futur del sistema sanitari.

Com va anunciar Tedros Adhanom Ghebreysus, Director General de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el passat 14 de setembre, sembla que comencem a veure la llum al final del túnel de la pandèmia de la COVID-19. Tal i com suggeria el lema de l'anterior edició de les jornades, és el moment d'abordar canvis de gran calat i d'aprofitar el revulsiu generat per la crisi sanitària per treballar per a la transformació del nostre sistema de salut. Uns canvis que són complexos, però no insalvables, i que venen acompanyats d'oportunitats de millora, com ara la creació de l'Agència Estatal de Salut Pública.

Tanmateix, el context polític, econòmic i social actual segueix sent convuls, i genera importants incerteses sobre el futur del sector sanitari. Per això, el programa científic d'aquestes Jornades XLII posa el focus en els reptes i oportunitats més rellevants de la nova era post-Covid, reprenent prioritats prèvies a la pandèmia i utilitzant els aprenentatges d'aquests últims dos anys. En concret, tractarem la digitalització i la revolució de les dades com les grans palanques de canvi del Sistema Nacional de Salut. Ens centrarem en propostes que facilitin l'accés a la innovació i vetllin per a la sostenibilitat del sistema, comparant models internacionals d'avaluació de tecnologies sanitàries i analitzant el paper de la informació de costos en la gestió. Abordarem possibles solucions a temes complexos, com ara el foment de models innovadors d'atenció integrada per atendre la creixent multimorbilitat i possibles respostes a la gestió de malalties estretament relacionades amb la longevitat, com la demència. També debatrem sobre la desinformació en Salut Pública, amb propostes acadèmiques, periodístiques i divulgatives. Amb tot això, les sessions plenàries i les taules de ponències intentaran donar respostes a qüestions d'actualitat, des de diferents visions, comptant amb la participació de ponents de prestigi contrastat, tant nacionals com internacionals.

Des del Comitè Científic i el Comitè Organitzador de les Jornades XLII estem treballant per dissenyar un programa ambiciós que permeti generar debat sobre els importants reptes actuals a què s'enfronta el nostre sistema sanitari i posar-hi llum proposant possibles solucions. Paral·lelament, estem preparant l'acollida a Girona de les Jornades XLII, de forma que l'estada a la ciutat sigui còmoda, agradable i estimulant. Ens fa especial il·lusió rebre-us. Finalment, hi ha un tercer element essencial: les vostres idees i contribucions. Per això, us convidem a participar activament amb les vostres propostes, que, sens dubte, seran la clau de l'èxit de les futures jornades. Desitgem que siguin unes jornades participatives, amb un alt component científic, i que contribueixin a generar un impacte positiu en la societat a través del debat i la reflexió. Tenim molt a aportar i a Girona tindrem l'oportunitat perfecta per avançar en els importants reptes que tenim per davant.


Comitè Científic i Comitè Organitzador




Concedit el Reconeixement d’Interès Sanitari (RIS) amb número de registre 9002E/1/2023 a les XLII Jornades de l'Associació d'Economia de la Salut

COMITÈS

Comitè Organitzador

President
Marc Carreras Pijuan

Vocales
Maria Fuentes Fort
Anna Garriga Ripoll
José María Inoriza Belzunce
Marc Sáez Zafra
Joan San Molina
Laura Vall-llosera Casanovas

Comitè Científic

Presidenta
Laia Maynou Pujolràs

Vocales
Francesc Cots Reguant
Laura Vallejo Torres
Manuel Flores Mallo
Juan Carlos Rejón Parrilla
Marina Rodés Sánchez

Junta Directiva d'AES

Presidenta
Anna García-Altés

Vicepresidenta 1ª
Laia Maynou Pujolràs

Vicepresidenta 2ª
Pilar Pinilla Domínguez

Secretària
Cristina Hernández Quevedo

Tresorer
Roberto Nuño Solinis

Vocals
Sergio García Vicente
Dolores Jiménez Rubio
Sophie Gorgemans
Jaime Pinilla Domínguez

INFORMACIÓ GENERAL

Seu

Universitat de Girona
Facultat de Lletres

Campus Barri Vell - Edifici Sant Domènec I
Plaça Josep Ferrater i Móra, 1
17004 - Girona
Facultat de lletres de la UdG: Facultad de Educación

Transport

Com arribar-hi

Gràcies a l'extraordinària situació geogràfica de Girona i a unes excel·lents comunicacions, us resultarà molt fàcil arribar al nostre destí.

Si t'hi desplaces en avió, pots arribar-hi a través dels aeroports de Barcelona, Girona i també Perpinyà, ja que aquest últim només es troba a 35 km de la frontera. Si preferiu el tren, l'Alta Velocitat us porta fins les ciutats de Girona i Figueres. L'autopista AP-7 travessa la província de Girona de nord a sud i l'eix transversal d'est a oest. Finalment, per via marítima, s'hi accedeix a través dels ports de Palamós, Roses i Barcelona.

mapa de transports per arribar a Girona
Font: Convention buerau Girona.


Organitzen

Asociación de Economía de la Salud - AES UdG

Acte Oficial de Benvinguda de les XLII Jornades d'Economia de la Salut

En properes setmanes.


Informació Turística: Girona

La ciutat històrica de Girona, una de les més interessants de Catalunya, permet recórrer més de dos mil anys d'història a partir de dos recintes fortificats: la Força Vella i l'eixample medieval. El primer correspon a la fundació romana i el segon a l'ampliació de les muralles durant els segles XIV i XV. Els nombrosos monuments que han arribat als nostres dies conserven riqueses artístiques notables. L'atractiu de Girona es completa amb el suggeridor Call Jueu, els bellíssims carrers i places porticades, els exultants espais barrocs i les construccions noucentistes de Rafael Masó.

Al punt més genuí de la Força Vella s'hi alça la catedral. Construïda entre els segles XI i XVIII, es configura a partir d'un conjunt de murs i espais d'estils diferents, des del romànic (claustre i torre de Carlemany) fins el Barroc de la façana i l'escalinata. El seu element més singular és la gran nau (s. XV-XVI), que constitueix l'espai gòtic voltat més ample del món (23 metres).

Ciutat bastida en pedra, ofereix espectaculars imatges de places porticades i carrerons empinats. Destaquem especialment les cases de l'Onyar (el riu que creua la ciutat) pintades amb colors vius i que, amb la Catedral i Sant Feliu de fons, constitueixen la imatge més emblemàtica de Girona.

Catedral de Girona Cases riu Onyar

Girona és una ciutat privilegiada en matèria de patrimoni natural. Rius que penetren al conglomerat urbà, boscos mediterranis i de ribera, massissos muntanyosos com el de les Gavarres, la bonica vall de Sant Daniel, camps, horts i cultius configuren un paisatge que ha sabut harmonitzar el creixement urbà amb la preservació de l'entorn natural. A poques passes del centre de la ciutat, podreu gaudir de tot això i molt més. Descobriu la vostra activitat de turisme actiu a Girona!

A Girona s'hi pot trobar tot tipus d'establiments, des del comerç més tradicionals a botigues d'última tendència: prestigioses marques internacionals, decoració d'avantguarda, joieries d'autor, artesans, antiquaris i productes gastronòmics selectes, entre altres, configuren una rica varietat d'opcions que garanteix una compra ideal per tothom.

(Font: Oficina de turisme de Girona)

Veure'n més aquí: www.girona.cat/turisme/cat/

DATES CLAU

25/01/23

Data límit
per la presentació de sessions organitzades

01/02/23

Data límit
per la presentació de comunicacions

22/03/23

Jornada
Tècnica



21/04/23

Data límit
per la inscripció a preu reduït

04/07/23

Taller
Precongressual



05/07/23

Inici de les
Jornades AES

Introducció a la modelització (bayesiana) de supervivència en l'avaluació de tecnologies sanitàries

Presentació

Introducció a la modelització (bayesiana) de supervivència en l'avaluació de tecnologies sanitàries (HTA, per les seves sigles en anglès)

Bandera indican idioma anglès

En aquest taller repassarem els conceptes bàsics que avalen l'ús de models de supervivència en l'avaluació de tecnologies sanitàries i ens centrarem en els principals avantatges i dificultats de la implementació de models per a resultats del temps transcorregut fins a l'esdeveniment mitjançant un plantejament bayesià. El taller inclourà sessions pràctiques (amb R) per destacar les diferents eines que es poden fer servir en aquest tipus de modelització

Programa

Dimarts, 4 de Juliol

10.00 - 11.45 hores
Part I
  • Introducció a la modelització de supervivència
  • Aplicacions específiques en l'HTA
  • Modelització de la freqüència davant de la modelització bayesiana en l'HTA
11.45 - 12.00 hores
Pausa Cafè
12.00 - 14.00 hores
Part II
  • Problemes amb l'extrapolació
  • Fins al final: integració de resultats d'anàlisi de supervivència en models de Markov per a l'HTA

Ponents

Gianluca Baio

Catedràtic d'Estadística i Economia de la Salut, Cap de departament, Departament de Ciència Estadística, University College of London

Revisió i actualització del que sabem sobre comptabilitat analítica a l'SNS

Presentació

Revisió i actualització del que sabem sobre comptabilitat analítica a l'SNS

Adreçat a professionals interessats a desenvolupar sistemes de comptabilitat analítica o a qui correspon determinar-ne la necessitat i l'oportunitat.

Organitzat per la Xarxa Espanyola de Costos Hospitalaris (RECH) amb el suport d'INETUM Norte (Gescot).

El taller compta amb la col·laboració del CatSalut i del Ministeri de Sanitat.

Programa

Dimarts, 4 de Juliol

10.00 - 10.20 hores
Benvinguda i introducció al curs sobre actualització de coneixements
Intervé:
Francesc Cots. Red Española de Costes Hospitalarios (RECH). Hospital del Mar
10.20 - 11.30 hores
Per on hem de començar?
Intervé:
Elisabet Buj. Red Española de Costes Hospitalarios (RECH). Institut Català de la Salut
  • Fitxers mestres
  • Catàlegs i URV per ponderar l'activitat dels serveis centrals diagnòstics. Instruccions per no fer tot el camí en solitari
  • Visió multidisciplinària de l'hospital: assistencial, persones i recursos
  • Necessitat de perfils adequats de professionals per fer front a la gestió i el creixement d'un sistema d'informació de costos
11.30 - 12.00 hores
Pausa Cafè
12.00 - 13.00 hores
Costos indirectes i criteris d'imputació, ja siguin automàtics o manuals, ponderats segons la intensitat. Un cop tot el cost és a centres de cost finals, només falta fer arribar el cost al pacient. (RECH)
Intervé:
Mònica Núñez. Red Española de Costes Hospitalarios (RECH). Hospital Clínic

Els costos indirectes suposen un percentatge rellevant de la despesa total necessària per al funcionament d'un centre sanitari. Aconseguir criteris de repartiment per a aquests costos indirectes a centres de cost finals és un pas indispensable per definir un sistema de comptabilitat analítica que reflecteixi l'ús de recursos derivat de l'atenció de cada pacient.

I els costos relacionats amb centres de cost finals han d'arribar al pacient sobre la base de la necessitat de recursos reals de cada activitat diferenciada. Els temps d'atenció ponderats per intensitat permeten fer aquesta imputació. Temps d'infermeria a planta ajustats per càrregues de cures o bé el de cirurgians a la sala d'operacions per temps quirúrgic i nombre d'ajudants.

13.00 - 14.00 hores
Dinar
14.00 - 15.00 hores
Els sistemes d'informació: Inici i final de la comptabilitat analítica (INETUM)
Intervé:
Javier Abad. INETUM

Comencem identificant dades de recursos, d'activitat i d'estructura en els sistemes d'informació, els donem valor relacionant la despesa amb l'activitat i generem dades amb més valor afegit que tornem al sistema d'informació perquè es pugui utilitzar per a l'anàlisi i l'ajuda durant la presa de decisions. Tot plegat ha de tenir un suport tecnològic estructurat i sostenible.

15.00 - 16.00 hores
Del cost observat als estàndards de comparació és important tant el volum com l'ajuda de la IA/ML
Intervé:
Francesc Cots. Red Española de Costes Hospitalarios (RECH). Hospital del Mar

Un cop un hospital arriba a determinar una base de dades amb costos per pacient, necessita elements de comparació per validar la seva informació primer i disposar d'un benchmark de comparació després. Per això, la col·laboració entre iguals (RECH) i la publicació de normes (Ministeri de Sanitat/ Serveis Regionals) són agents necessaris, però no suficients. Ens manca la metodologia d'estandardització, de predicció i el volum de dades (hospitals).

16.00 - 16.50 hores
Reptes pendents per al desenvolupament definitiu dels Costos a l'SNS

Es concretarà als projectes de millora de la informació de costos al CatSalut

Ponents

Elisabet Buj

Red Española de Costes Hospitalarios (RECH). Institut Català de la Salut

Francesc Cots

Red Española de Costes Hospitalarios (RECH). Hospital del Mar

Mònica Núñez

Red Española de Costes Hospitalarios (RECH). Hospital Clínic

Javier Abad

INETUM

Informació general

Dades generals

Data: 4 de juliol de 2023
Horari: 10.00 a 17.00 h.
Seu: Universitat de Girona - Facultat de Lletres

Organitza

Salut INETUM RECH

Inscripció

Normes d'inscripció:
  • Para poder participar en el Taller no es imprescindible estar inscrito en las XLII Jornadas de la Asociación de Economía de la Salud. Las plazas son limitadas (40 máximo). A los participantes se les facilitarán los materiales necesarios con antelación para poder llevarlos en sus ordenadores.
  • El coste de la participación será de 10 euros para los inscritos en las Jornadas y de 100 euros para los no inscritos en las Jornadas.
Tipus d'inscripció


Taller


Dades personals








Dades fiscals per a la factura









* Camps obligatoris

Dimecres, 5 de juliol de 2023

08:30 - 09:30 h Acreditació y entrega de documentació
09:30 - 10:00 h
Aula Magna
Acte inaugural
Hble. Sr. Manel Balcells. Conseller de Salut del Govern de Catalunya
Dr. Joaquin Salvi Mas. Rector de la Universitat de Girona
10:00 - 11:00 h
Aula Magna
Sessió plenària
Data driven digital transformation in healthcare

Moderadora:  Marina Rodés Sánchez. PredictBy

Dipak Kalra. President, The European Institute for Innovation through Health Data; Professor of Health Informatics, University College London; Visiting Professor, University of Gent
11:00 - 11:30 h

Aula Magna
Pausa - Cafè

Joan Rovira in memoriam. Vídeo de record de vivències per part dels seus amics i família realitzat pel CRES-UPF

11:30 - 13:00 h
SESSIONS PARAL·LELES

Taula de ponències I
Integrated care models: bridging the gap between health and social care

Moderadora: Laia Maynou. Universitat de Barcelona

Verena Struckmann. Senior researcher at the Department of Health Care Management, TU Berlin
Søren Kristensen. Associate Professor in Health Economics, University of Southern Denmark
Ane Fullaondo Zabala. Scientific Coordinator, Kronikgune Institute for Health Services Research
Anna Ribera. Directora Assistencial, Fundació Hospital de Palamós, Serveis de Salut Integrats Baix Empordà

Sala de Graus Pep Nadal Taules de comunicacions I
COVID-19

Moderador: Toni Mora. IRAPP, Universitat Internacional de Catalunya



O-01. Vacunación de la COVID-19 en Cataluña: gasto sanitario y particularidades en su cuantificación

Oriol Caparros; Rosa Vidal
Servei Català de la Salut


O-02. Habilitación de Espacios COVID-19 en Cataluña: proceso de cálculo de los importes a percibir por los centros

Oriol Caparros; Rosa Vidal
Servei Català de la Salut


O-03. ¿EXISTE RELACION ENTRE LA ENTREGA DE TEST CON LA POBLACIÓN ASIGNADA POR HOSPITAL Y LOS CASOS COVID-19 POSITIVOS?

Marta Tejera Puig, Mª Teresa Manzaneque Gallego, Mercedes Álvarez Martínez, José Luis García Almendro, Leonor Tirado Gutiérrez, Susana Álvarez Gomez
Subdirección General de Contratación del Servicio Madrileño de Salud


O-04. Incremento de visitas a la atención primaria después de la pandemia del Covid-19: retos asistenciales y de sistema de pagos

Albert Medina, Xavier Salvador, Rosa Vidal
Servei Català de la Salut


Aula R1
Taules de comunicacions II
ECONOMIC EVALUATION I

Moderadora: Pilar Pinilla. Universidad de las Palmas de Gran Canaria; NICE International



O-05. THE TREATMENT OF POST-STROKE SPASTICITY IN ADULTS RECEIVING PHYSIOTHERAPY WITH ABOBOTULINUMTOXINA COMPARED WITH PHYSIOTHERAPY ALONE: A SYSTEMATIC LITERATURE REVIEW AND COST-EFFECTIVENESS ANALYSIS

María Errea Rodríguez; María Fernández; Juan del Llano; Roberto Nuño-Solinís
aIndependent researcher. Director of the Spanish Association for the Evaluation of Health Technologies;Ipsen, Madrid; Fundación Gaspar Casal.


O-06. Drug Prices After Genericization: Estimates and Implications for Cost-Effectiveness

Miquel Serra-Burriel; Kerstin N Vokinger
University of Zurich


O-07. Cost-benefit analysis of screening strategies on the secondary prevention of early-preeclampsia using Aspirin in Spain

Adrià Burniol-Garcia, Natàlia Pascual-Argente, Francesc FIgueras
Hospital Clínic de Barcelona, UPF-Barcelona School of Management


O-08. ATRIBUTOS DE VALOR DE NIRSEVIMAB FRENTE A PLACEBO Y PALIVIZUMAB: UN ANÁLISIS DE DECISIÓN MULTICRITERIO PARA LA PREVENCIÓN DEL VIRUS RESPIRATORIO SINCITIAL EN ESPAÑA

Jorge Mestre-Ferrándiz1; Agustín Rivero2; Alejandro Orrico-Sánchez3; Álvaro Hidalgo4,5; Fernando Abdalla6; Isabel Martín7; Javier Álvarez8; Manuel García-Cenoz9; Maria del Carmen Pacheco10; María Garcés-Sánchez11; Néboa Zozaya6,12; Raúl Ortiz-de-Lejarazu Leonardo13
1 Departamento de Economía de la Salud, Universidad Carlos III, Madrid, España; 2 Departamento de Gestión, Bioregión de Salud y Bienestar (BioMad), Madrid, España; 3 Departamento de Investigación en Vacunas, Fundación Para el Fomento de la Investigación Sanitaria y Biomédica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), Valencia, España; 4 Fundación Weber, Madrid, España; 5 Departamento de Análisis Económico y Finanzas, Universidad de Castilla-La Mancha. Toledo, España; 6 Departamento de Economía de la Salud, Weber, Madrid, España; 7 Departamento de Atención Primaria, Centro de Salud Rochapea, Navarra, España; 8 Departamento de Pediatría, Hospital Costa del Sol, Málaga, España; 9 Instituto de Salud Pública de Navarra, Navarra, España; 10 Departamento de Epidemiología, Dirección General de Salud Pública, Castilla y León, España; 11 Departamento de Pediatría, Centro de Salud Nazaret, Valencia, España; 12 Departamento de Métodos Cuantitativos en Economía y Gestión, Universidad Las Palmas de Gran Canaria. Las Palmas, España; 13 Centro Nacional de Gripe, Asesoramiento y Gestión Científica (Director Emérito), Universidad de Valladolid, Castilla y León, España.


13:00 - 15:00 h

Aula Magna
Dinar

Joan Rovira in memoriam. Vídeo de record de vivències per part dels seus amics i família realitzat pel CRES-UPF

13:00 - 14:00 h
SESSIONS PARAL·LELES
Sala de Graus Pep Nadal Speaker's corner 1
Alice in DataLand: el encuentro de RedETS con los datos de vida real


Guillermo Pérez, Lucía Prieto y Celia Muñoz. Instituto Aragonés de Ciencias de la Salud, Red Española de Agencias de Evaluación de Tecnologías Sanitarias y Prestaciones del Sistema Nacional de Salud, en representación del grupo RWD-RedETS
Aula R1 Sessió de comunicacions curtes I
COSTES Y PREVALENCIA DE LA ENFERMEDAD

Moderador: Marc Carreras. Universitat de Girona



OC-01. COSTE DE LAS COMPLICACIONES MAS FRECUENTES EN OSTOMÍAS

JL Gonzalez Muñoz, C Rivas Molina, AJ Pérez Fernández, CN Pérez Jiménez, R Benítez García, AB Vargas Villegas, D Recuero Cuadrado.
Cátedra Economía de la Salud y URM UMA - Janssen. Grupo PE-Andalucía


OC-02. Costo e impacto de la enfermedad renal cronica en Argentina

Natalia Jorgensen, Pablo Macadam, Carlos Castellaro, Helena Holguin
Universidad ISALUD


OC-03. NECESIDADES NO CUBIERTAS POR EL SNS EN OSTOMIAS

S Gismero, R Sánchez García, P Alcalá Fernández, R Valero Montero, M López-Nogues Gutiérrez, M Cabrera López, L Jurado Millán
Cátedra Economía de la Salud y URM UMA - Janssen. Grupo PE-Andalucía


OC-04. Construcción de normas de coste hospitalario, basadas en GRD y Severidad, para el Benchmarking hospitalario

Rocío Guerrero; Francesc Cots; Elisabet Buj; Mónica Núñez; Judit Pons; Marc Carreras; Pere Oliveras; Albert Anglés; Cristina Siles
Hospital del Mar


OC-05. ANÁLISIS DE COSTE DE PROCESOS DEL TRATAMIENTO HOSPITALARIO DE LA DMAE, EN UN HOSPITAL COMARCAL

Lluís Tubert; Jordi Juvanet; Ferran Bossacoma; Pere Plaja; Sergi Iglesia
Fundació Salut Empordà


OC-06. Impacto de la pobreza energética en hospitalizaciones por enfermedad respiratoria

Neus Carrilero,Rita Santos
Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya;Centre for Health Economics (University of York)


Aula R3
Sessió de comunicacions curtes II
EVALUATION OF HEALTHCARE POLICIES AND SERVICES

Moderadora: Maria Errea. Investigadora Independiente



OC-07. DO WE NEED AN EXECUTIVE BOARD IN THE PORTUGUESE NHS? – AN EXPLORATORY ANALYSIS IN SEARCH OF EVIDENCE AND POTENTIAL IMPACTS BASED ON STAKEHOLDERS' PERCEPTIONS

Vítor Raposo, Raquel Dantas
CeBER, CIBB, Faculty of Economics, University of Coimbra


OC-08. REPUTATION MANAGEMENT IN HEALTHCARE ORGANIZATIONS: ROLE OF IT-TECHNOLOGIES AND PARTISAN BIAS PHENOMENON

Maryna Martynenko
University of Barcelona


OC-09. Sistema de pago COVID-19 en Catalunya: evolución 2020-2023

Rosa Vidal; Judith Torné
Servei Català de la Salut


OC-10. Father-exclusive parental leave and fertility: How long does it matter?

Camila Regueiro Ons; Jaime Pinilla Domínguez; Beatriz González López- Valcárcel
Universidad de Las Palmas de Gran Canaria


OC-11. TELEHEALTH IN PORTUGAL - CURRENT STATE AND SATISFACTION OF PHYSICIANS

Pedro L Ferreira; Rui Caceiro; Inês Ribeiro
CEISUC/FEUC


OC-12. THE EFFECTS OF COVID-19 ON MENTAL HEALTH AMONG THE OLDER POPULATION: GENERALIZED PROPENSITY SCORE AND ATTRITION BIAS

Ángel Sánchez-Daniel
Universidad de Salamanca


Aula A1 Presentació de llibres

Producción científica de la Fundacion Gaspar Casal 2021-2023
14:00 - 15:00 h
SESSIONS PARAL·LELES
Sala de Graus Pep Nadal Speaker's corner 2
How can digitally empowering patients accelerate health systems transformation?


Dipak Kalra. President, The European Institute for Innovation through Health Data; Professor of Health Informatics, University College London; Visiting Professor, University of Gent
Aula A1 Presentació de llibres

Libro Blanco de la Profesión de Salud Pública

Presenta: Rosa Urbanos. Presidenta de SESPAS.


Aula R1 Sessió de comunicacions curtes III
EVALUACIÓN ECONÓMICA I

Moderador: Borja García. Instituto de Investigación en Servicios de Salud Kronikgune



OC-13. EVALUACIÓN ECONÓMICA DE UN PROGRAMA DE INTERVENCIÓN PSICOLÓGICA BASADO EN UNA APLICACIÓN WEB PARA EL TRATAMIENTO DE LA DEPRESIÓN EN PACIENTES CON DIABETES MELLITUS TIPO 2

Esperanza Varela Moreno; María Teresa Anarte Ortíz; Fermín Mayoral Cleries; Francisco Jódar Sánchez
Departamento de Economía Aplicada (Estadística y Econometría). Universidad de Málaga. Red de Investigación en Cronicidad, Atención Primaria y Promoción de la Salud (RICAPPS) Unidad de Gestión Clínica en Salud Mental, Hospital Regional Universitario de Málaga, España. Departamento de Personalidad, Evaluación y Tratamiento Psicológico, Facultad de Psicología, Universidad de Málaga. Instituto de Investigación Biomédica de Málaga (IBIMA)


OC-14. ANÁLISIS DE COSTES DE LA DETERMINACIÓN POR QUIMIOLUMINISCENCIA DEL DOMINIO I DE LOS ANTICUERPOS ANTI-BETA2 GLICOPROTEÍNA DE TIPO INMUNOGLOBULINA G EN EL SÍNDROME ANTIFOSFOLIPÍDICO EN ESPAÑA

Aránzazu Hernández-Yumar; Lidia García-Pérez; Cristina Valcárcel-Nazco; Renata Linertová; Carmen Guirado-Fuentes; Himar González-Pacheco; Tasmania del Pino-Sedeño
Fundación Canaria Instituto de Investigación Sanitaria de Canarias (FIISC); Servicio de Evaluación del Servicio Canario de la Salud (SESCS); Red Española de Agencias de Evaluación de Tecnologías Sanitarias y Prestaciones del Sistema Nacional de Salud (RedETS); Red de Investigación en Cronicidad, Atención Primaria y Prevención y Promoción de la Salud (RICAPPS)


OC-15. La promoción de la salud laboral: análisis coste-beneficio y mejora de la salud autopercibida

Vanesa Bayo; Olga Urbina; Sophie Gorgemans
Facultad Ciencias del Trabajo y EINA-Universidad de Zaragoza


OC-16. COSTE-EFECTIVIDAD E IMPACTO EPIDEMIOLÓGICO DE UN PROGRAMA DE VACUNACIÓN DE LA POBLACIÓN ADOLESCENTE FRENTE AL VIRUS DEL PAPILOMA HUMANO

Carmen Guirado-Fuentes; Renata Linertová; Javier Mar; Conor Teljeur; Aránzazu Hernández-Yumar; Cristina Valcárcel-Nazco; Lidia García-Pérez
Fundación Canaria Instituto de Investigación Sanitaria de Canarias (FIISC); Servicio de Evaluación del Servicio Canario de Salud (SESCS); Red de Investigación en Cronicidad, Atención Primaria y Prevención y Promoción de la Salud (RICAPPS); Red Española de Agencias de Evaluación de Tecnologías Sanitarias y Prestaciones del Sistema Nacional de Salud (RedETS); Organización Sanitaria Integrada Debagoiena de Osakidetza-Servicio Vasco de Salud; Instituto de Investigación en Servicios de Salud Kronikgune; Instituto de Investigación Sanitaria Biodonostia; Health Information and Quality Authority (HIQA)


OC-17. Evaluación económica del programa específico de apoyo al paciente subagudo oncológico: un análisis coste beneficio

Marian Fontseca; Albert Medina; Rosa Vidal
Servicio Catalán de la Salud


OC-18. Revisión Sistemática sobre evaluaciones económicas de terapias neuropsicológicas

Leticia García Mochón; Zuzana Špacírová; Rebeca Isabel Gómez; Jaime Espin
Escuela Andaluza de Salud Pública; AETSA, Evaluación de Tecnologías Sanitarias de Andalucía


OC-19. Retorno e impacto económico y social de la terapia génica aplicada a oftalmología

Javier Lera; David Cantarero Prieto; Noelia Cobo Ortiz; Ana Machín; Ana Diez del Corral; Marina Barreda; Flora Pérez
Universidad de Cantabria, IDIVAL, SCS


OC-20. Explorando el coste de los JAKs para los pacientes con Artritis Reumatoide: una revisión sistemática

Paloma Lanza León; Marina Barreda Gutiérrez; Noelia Cobo Ortiz; David Cantarero Prieto
Universidad de Cantabria e IDIVAL


Aula R3 Sessió de comunicacions curtes IV
DESIGUALDADES Y EQUIDAD

Moderador: David Cantarero. Cátedra GALAPAGOS de Economía de la Salud y Resultados en Enfermedades Inmunomediadas Universidad de Cantabria



OC-21. ¿Son los accidentes laborales neutros al género? El caso español de los accidentes in itinere

Rosa Mª Cañaveras Perea; Ángel Tejada Ponce; Mª Pilar Sánchez González
Universidad de Castilla - La Mancha


OC-22. Desigualdades socioeconómicas en el acceso a las listas de espera de procesos quirúrgicos, diagnósticos y consultas externas a especialidades

Carles Pons
Servei Català de la Salut


OC-23. ANÁLISIS SOBRE ACCESIBILIDAD Y USO DE LOS SERVICIOS SOCIOSANITARIOS PARA PERSONAS DEPENDIENTES EN CASTILLA-LA MANCHA: UN ANÁLISIS MUNICIPAL Y POR ÁREA SANITARIA

Isabel Pardo García, Francisco Escribano Sotos, Roberto Martínez Lacoba, Elisa Amo Saus, Raúl Del Pozo Rubio, Pablo Moya Martínez, Fernando Bermejo Patón
UCLM


OC-24. Inequalities in Out-of-Pocket Health Payments in Epidermolysis Bullosa across Europe: BUR-EB Study Protocol

Renata Linertová, Aránzazu Hernández-Yumar, Carmen Guirado-Fuentes, Cristina Valcárcel-Nazco, Lidia García-Pérez, BUR-EB Study Group
FIISC


OC-25. Edad, tecnología y brecha digital ¿Directamente relacionado con problemas de salud mental?

David Cantarero Prieto; Marta Pascual Sáez; Marina Barreda Gutiérrez
Universidad de Cantabria


OC-26. Es la salud autopercibida de los boomers diferente de la generación X? El papel de su situación laboral

Mª Cruz Merino-Llorente; Carmen García-Prieto; Noelia Somarriba
Universidad de Valladolid. Dpto. de Economía Aplicada y Dpto. deFundamentos del Análisis Económico


15:00 - 16:30 h
SESSIONS PARAL·LELES
Aula A2 Taules de comunicacions III
CUIDADOS DE LARGA DURACIÓN Y DEPENDENCIA

Moderadora: Eulalia Dalmau. Institut Català de la Salut



O-09. ¿CONVERTIRSE EN CUIDADOR INFORMAL EMPEORA LA SALUD? UN ANÁLISIS LONGITUDINAL EN EUROPA

Luz María Peña Longobardo; Beatriz Rodríguez Sánchez; Juan Oliva
Universidad de Castilla la Mancha; Universidad Complutense de Madrid; Universidad de Castilla la Mancha


O-10. UNDERSTANDING UNMET HEALTHCARE AND LONG-TERM CARE NEEDS AMONG OLDER PEOPLE IN AUSTRIA, SPAIN AND THE UK

Alexandrina Stoyanova, Raquel Andrés i Gemma Abio
Universitat de Barcelona


O-11. ANÁLISIS DEL IMPACTO DE LA PANDEMIA POR COVID-19 EN LAS PERSONAS DEPENDIENTES EN CASTILLA-LA MANCHA: EXCESO DE MORTALIDAD Y AÑOS DE VIDA PERDIDOS

Roberto Martínez Lacoba, Isabel Pardo García, Francisco Escribano Sotos, Elisa Amo Saus, Raúl Del Pozo Rubio, Pablo Moya Martínez, Fernando Bermejo Patón
UCLM


O-12. DIFERENCIAS EN LA PERCEPCIÓN DEL TIEMPO DE CUIDADO INFORMAL REPORTADO. ¿LA PERSPECTIVA (PRESTADO O RECIBIDO) IMPORTA?

Luz María Peña Longobardo, Juan Oliva Moreno, Beatriz Rodríguez Sánchez
Universidad de Castilla-La Mancha, Universidad Complutense, Universidad de Castilla-La Mancha


Aula A3
Taules de comunicacions IV
EVALUATION OF HEALTCARE POLICIES AND SERVICES I

Moderadora: Helena Hernández. TecnoCampus-UPF & CRES-UPF



O-13. Work-related violence and intention to quit the workplace: evidence from the English NHS

Victoria Serra-Sastre
City, University of London


O-14. SPECIFIC AND ADVALOREM TAXATION: ANALYSING ALCOHOL-RELATED TRAFFIC MORTALITY

Nil Criach
UPF Barcelona School of Management


O-15. The influenza vaccination’s impact on the elderly’s healthcare use

Toni Mora
IRAPP, Universitat Internacional de Catalunya


O-16. Primary care efficiency and productivity in England: measurement improvements and analysis of determinants

Margherita Neri, Patricia Cubi-Molla, Graham Cookson
OHE


O-17. PORTRAIT OF HEALTHY AGEING INITIATIVES AND THEIR DETERMINANTS IN PORTUGUESE MUNICIPALITIES – A FIRST ANALYSIS USING WEBSITE INFORMATION

Rute Brás; Vítor Raposo
School of Health Sciences, Polytechnic Institute of Leiria; CeBER, CEISUC/CIBB, Uiversity of Coimbra


Sala de Graus Pep Nadal Sessió Organitzada I
Experiencias de digitalización en los sistemas de salud

Moderador: Marc Carreras Pijuan. Universitat de Girona


El ciudadano toma el control de su información clínica

Josep Vilalta Marzo1, Rosa Barber Patron2, Rafael Rosa Prat1, Martí Pàmies Solà1.
1 VICO OPEN MODELING. 2 LMS Servei Català de la Salut.


“Data Analysis and Real World Interrogation Network (DARWIN EU)” de la Agencia Europea de Medicamentos

Miguel Ángel Mayer.
Parc de Salut Mar; Universitat Pompeu Fabra.


La red global para la investigación clínica TriNetX: Real-World Data for the life sciences and healthcare

Ángela Leis.
Parc de Salut Mar; Universitat Pompeu Fabra.


Aula R1 Sessió Organitzada II
Evaluación económica dentro del Consorcio de Investigación Biomédica en Red (CIBER): tres experiencias prácticas

Moderador: Antoni Serrano Blanco. Parc Sanitari Sant Joan de Déu


Costes asociados a los casos graves hospitalizados por gripe en Cataluña (2017-2020)

Mercè Soler-Font.
CIBER de Epidemiología y Salud Pública.


Los costes del ictus en el contexto de un ensayo clínico aleatorizado

Aida Ribera.
Parc Sanitari Pere Virgili.


EMPOWER-European Platform to Promote Wellbeing and Health in the Workplace

Beatriz Olaya Guzman.
Parc Sanitari Sant Joan de Déu.


Aula R3

EEconAES

Sessió grup de treball
EEconAES
Implementation of the International Lung Screening Trial in Catalonia (Spain): An economic analysis

Francesc López Seguí.
Institut Català de la Salut.


Análisis coste-utilidad del modelo de unidad de terapia intravítrea (UTIV) frente a la administración tradicional de terapia intravítrea

Carles Blanch Mur.
Novartis Farmacéutica.


La incorporación de la evaluación económica en los Informes de Posicionamiento Terapéutico

Laura Vallejo-Torres.
Universidad de Las Palmas de Gran Canaria.


Aula A1

AESEC

SESSIÓ AESEC

Moderador: Juan David García Corchero. Universidad de Granada


Evaluación económica de la talasoterapia y su impacto socioeconómico y ambiental, una revisión sistemática

Ana María Gomariz Rodrigo.
Universidad de Las Palmas de Gran Canaria.


Hospital efficiency in the Spanish National Health System. Analyzing the variation of hospital length of stay related to non-clinical factors

Camila Larrazabal Melgar.
Universitat de les Illes Balears.


Calidad de vida y felicidad de los cuidadores informales de supervivientes de ictus

Lorena Villa García.
Grupo de investigación REFIT Barcelona. Instituto de investigación VHIR. Parc Sanitari Pere Virgili, Barcelona Programa de Doctorado. Departamento de Medicina. Universidad Autónoma de Barcelona. QIDA.


16:30 - 16:45 h

Aula Magna
Pausa - Cafè

Joan Rovira in memoriam. Vídeo de record de vivències per part dels seus amics i família realitzat pel CRES-UPF

16:45 - 18:15 h
SESSIONS PARAL·LELES
Aula Magna Taula de ponències II
Estado actual y futuro de los costes en la gestión de los servicios sanitarios / Present and future of management costs in healthcare

Moderadora: Maria Reventós Gil Biedma. Gerent Econòmica de l’Area Econòmica i d’Inversions del CatSalut

Stephen Duckett. Honorary Enterprise Professor, School of Population and Global Health, and Department of General Practice, The University of Melbourne
Miquel Arrufat. Director de Gestió de l’Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya
Elisa Gómez Inhiesto. Directora Económico Financiera y SSGG, OSI Ezkerraldea Enkarterri Cruces-Osakidetza

´

CUCG

Sala de Graus Pep Nadal Taules de comunicacions V
DESIGUALDADES Y EQUIDAD

Moderadora: Beatriz Rodríguez. Universidad Complutense de Madrid



O-18. Changes and decomposition analysis of child health inequality in Sub-Saharan Africa

David Pérez-Mesa; Gustavo A. Marrero; Sara Darias-Curvo
University of La Laguna; University of La Laguna; University of La Laguna


O-19. DESCOMPOSICIÓN DE LA DESIGUALDAD EN EL ÍNDICE DE MASSA CORPORAL EN LA ETAPA ESCOLAR

Neus Carrilero; Andrea Salas
Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, Center for Health Economics (University of York)


O-20. Desigualdades socioeconómicas en la salud y la utilización de servicios sanitarios públicos en Cataluña

Anna García.Altés; Albert Dalmau-Bueno;Emili Vela
AQuAS;Departament de Salut de Catalunya; CatSalut


O-21. EFECTOS DE LA PANDEMIA SOBRE LA SALUD DE LA POBLACIÓN ANDALUZA

Mª Luz González Álvarez
Universidad de Málaga. Cátedra de Economía de la Salud y Uso Racional del Medicamento UMA


O-22. CRISIS COVID-19 Y DESIGUALDADES SOCIOECONÓMICAS EN EL ACCESO A LA SANIDAD PÚBLICA

Ignacio Abásolo Alessón; Miguel A. Negrín Hernández; Jaime Pinilla Domínguez
Universidad de La Laguna; Universidad de Las Palmas de Gran Canaria; Universidad de Las Palmas de Gran Canaria


Aula R1
Taules de comunicacions VII
HEALTHCARE DETERMINANTS

Moderadora: Dolores Jiménez. Universidad de Granada



O-23. PAY ATTENTION TO YOUR SOCIAL CAPITAL! IT DETERMINES YOUR HEALTH: AN ANALYSIS BASED ON SHARE SURVEY

Javier Lera; David Cantarero Prieto; Sara Pinillos Franco
Instituto de Investigación Marqués de Valdecilla; Universidad de Cantabria e Instituto de Investigación Marqués de Valdecilla; Universidad Autónoma de Madrid


O-24. Soledad y uso de servicios sanitarios: evidencia de Catalunya

Helena M Hernández-Pizarro; Anna García-Altés; Albert Dalmau-Bueno
Tecnocampus-UPF i CRES-UPF; Departament de Salut de Catalunya; Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS)


O-25. Food Advertisement and Children's Health

Judit Vall, Guillem Riambau,Alejandra Paz Rivera
Universitat de Barcelona


O-26. Premature mortality and sustainability. An analysis in the presence of structural breaks

Ana Ledesma Cuenca; Antonio Montañés Bernal; Blanca Simón Fernández
Facultad de Economía y Empresa de la Universidad de Zaragoza


18:15 - 19:00 h
Aula Magna
Acte homenatge Joan Rovira

Dijous, 6 de juliol de 2023

09:30 - 11:00 h
SESSIONS PARAL·LELES
Aula A1
Taules de comunicacions VII
HEALTH TECHNOLOGY ASSESSMENT I

Moderador: Isaac Aranda Reneo. Universidad de Castilla-La Mancha



O-27. Health ROI Assessor A tool for holistic micro- and macro-economic impact evaluations

Karla Hernandez-Villafuerte; Maike Schmitt; Jan Ludwig Fries
WifOR Institute, Germany


O-28. DON’T COUNT YOUR CHICKENS BEFORE THEY ARE HATCHED: PERCEPTIONS FROM NICE’S DECISION-MAKERS ON THE USE AND USEFULNESS OF REAL-WORLD EVIDENCE (RWE) IN HEALTH TECHNOLOGY ASSESSMENT (HTA)

Pilar Pinilla-Dominguez, Harriet Edmondson, Catrin Austin
NICE International, NICE (UK); Universidad de las Palmas de Gran Canaria, ULPGC (Spain); NICE Managed Access Team, NICE (UK),


O-29. Providing a routinely updatable estimation of the marginal cost per QALY in the Spanish NHS

Laura Vallejo-Torres
Universidad de Las Palmas de Gran Canaria


O-30. WILLINGNESS OF THE SPANISH POPULATION TO GET INVOLVED IN HEALTHCARE DECISIONS

Pilar Pinilla-Dominguez
Universidad de las Palmas de Gran Canaria, ULPGC (Spain); NICE International, NICE (UK);


O-31. CRITERIOS PARA LA TOMA DE DECISIONES SOBRE FINANCIACIÓN DE MEDICAMENTOS EN ESPAÑA: ¿CÓMO LOS MEDIMOS Y QUÉ RELEVANCIA TIENE CADA UNO?

Juan Carlos Rejon-Parrilla, Jaime Espín, David Epstein
AETSA, Escuela Andaluza de Salud Pública, Universidad de Granada


Aula A2 Taules de comunicacions VIII
EVALUACIÓN ECONÓMICA II

Moderador: Roberto Nuño. Fundación Gaspar Casal



O-32. IMPACTO ECONÓMICO DE LA IMPLEMENTACIÓN DE UNA UNIDAD MULTIDISCIPLINARIA DE PIE DIABÉTICO EN UN HOSPITAL DE TERCER NIVEL

Laura Ricou Ríos, Alejandra Pérez-Montes de Oca, Arnau Pons Calsapeu, Francesc López Seguí, Clàudia Riera, Marc Sirvent, Esteban Reynaga, Jordi Viadé, Manel Puigdomingo, Paloma Malagón, Berta Soldevila, Ricard Perez, Elena Casademunt, Gloria Bonet, Oriol Estrada Cuxart, Nuria Alonso Pedrol
Hospital Universitari Germans Trias i Pujol


O-33. EVALUACIÓN DE LA ATENCIÓN INTEGRADA CENTRADA EN LA PERSONA A PERSONAS CON ENFERMEDADES CRÓNICAS COMPLEJAS: PRIMEROS RESULTADOS DE LA IMPLEMENTACIÓN DEL PROGRAMA PROPCC EN CATALUÑA

Ramón Miralles; Miquel À. Mas; Maria J. Ulldemolins; Ria Garcia; Sònia Garcia; Josep M. Picaza; Mercedes Navarro; Maria Rocabayera; Montserrat Rivera; Núria Relaño; Mireia Torres; Pilar Laporta; Celia Morcillo; Laura Nadal; Ramona Hervás; Dolors Fuguet; Cristina Alba; Núria Miralles; Sònia Jiménez; Miriam Moreno; Carmen Nogueras; Helena Manjón; Rosa López; Guillem Hernández; Francesc López; Laura Ricou; Arnau Pons; Núria Prat; Jordi Ara; Oriol Estrada
Hospital GERMANS Trias i Pujol


O-34. Impacto en los costes sanitarios y en la salud de una intervención sociosanitaria para personas sin hogar

Fernando I. Sánchez; Jorge E. Martínez; José Mª Abellán
Universidad de Murcia


O-35. Impacto económico de las innovaciones tecnológicas en salud. La cirugía ortopédica robótica

Janet Puñal-Rioboo; Ewa Pawlowska Pawlowska; Paula Cantero Muñoz
Unidad de Asesoramiento cientifico-técnico, avalia-t; Agencia Gallega del Conocimiento en Salud, ACIS


O-36. Valoración económica de los cuidados informales en personas con trastornos psicológicos

Marta Ortega Ortega; Irene Gutierrez Hermoso; Beatriz Rodríguez Sánchez
Universidad Complutense de Madrid


O-37. PROYECTO ANETA: “ANÁLISIS ESTRATÉGICO PARA LA IMPLEMENTACIÓN DE LAS TERAPIAS AVANZADAS EN ESPAÑA”

Néboa Zozaya; Javier Villaseca; Elena Casaus; Olga Delgado; Ramón García; Encarna Guillén; Rocío Mosquera; Santiago de la Riva; Rafael Solana; Álvaro Hidalgo-Vega
Departamento de Economía de la Salud, Weber, Madrid. Jefe de división de la Unidad de Terapias Avanzadas. Consejería de Salud Comunidad de Madrid. Jefe de Servicio Farmacia Hospitalaria. Hospital Son Espases, Mallorca. Presidenta de la Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria. Jefe de Servicio de Hematología y Hemoterapia, Hospital Universitario de Salamanca. Presidente saliente de la Sociedad Española de Hematología y Hemoterapia. Jefa de Sección Genética Médica. Servicio de Pediatría, Hospital Clínico Universitario Virgen de la Arrixaca. Presidenta Asociación Española de Genética Humana. Directora Gerente de Galaria - Empresa Pública de Servicios Sanitarios. Tesorero FEDER. Vicepresidente Fundación FEDER. Catedrático de Inmunología. Coordinador del Grupo Inmunología del IMIBIC. Universidad de Córdoba. Presidente Fundación Weber, Madrid.


Aula A3 Taules de comunicacions IX
EVALUACIÓN DE POLÍTICAS DE SALUD Y SERVICIOS SANITARIOS II

Moderadora: Paloma Lanza León. Universidad de Cantabria



O-38. Staff Retention and A&E Efficiency: Evidence from the English NHS

Victoria Serra-Sastre; Jannis Stockel; Giulia Faggio;Alistair McGurie
City, University of London


O-39. Calculadora de impacto económico de la adecuación de un modelo asistencial ideal para la atención de la degeneración macular asociada a la edad (DMAE) en el contexto hospitalario

Carles Blanch, Juan López, Gonzaga Garay, Belén Citoler, Míriam Prades
Novartis Farmacéutica, OSI Bilbao-Hospital de Basurto, Outcomes 10


O-40. Desentrañando la ecuación del valor: un paso adelante en la Medicina Basada en el Valor

Borja García-Lorenzo; Itxaso Alayo; Arantzazu Arrospide; Ania Gorostiza; Ane Fullaondo-Zabala
Instituto de Investigación en Servicios de Salud Kronikgune; Departamento de Salud del Gobierno Vasco


O-41. Resultados económicos y en salud para basar la medicina en un valor comparable: Experiencias de la comunidad VOICE en cáncer de mama y pulmón

Borja García-Lorenzo; Ania Gorostiza; Itxaso Alayo; Ane Fullaondo-Zabala
Instituto de Investigación en Servicios de Salud Kronikgune


O-42. EFECTO DE LA REFORMA DEL COPAGO EN MEDICAMENTOS PARA EL CÁNCER DE MAMA: EVIDENCIA DE ESPAÑA

Oscar Navarro-Campàs
UPF Barcelona School of Management & Universitat Autonòma de Barcelona


Sala de Graus Pep Nadal

Sespas

Sessió SESPAS
Canvi climàtic i salut: una visió iberoamericana

Moderadora: Rosa Urbanos Garrido. Departamento de Economía Aplicada, Pública y Política. Universidad Complutense de Madrid / Presidenta de la Sociedad Española de Salud Pública y Administración Sanitaria (SESPAS)

Cambio climático y salud

Jose María Ordoñez Iriarte.
Técnico de salud pública, Comunidad de Madrid

Economía del cambio climático

Emilio de las Heras.
Autor del blog "Cambio Climático y Economía", Diario Expansión

Desafíos del sistema sanitario frente al cambio climático

Rafael Ortí Lucas.
Jefe Servicio Medicina Preventiva y Calidad Asistencial. Hospital Clínic Universitari de València / Presidente de la Sociedad Española de Medicina Preventiva, Salud Pública y Gestión Sanitaria (SEMPSPGS)

Aula R1
EvaluAES
Sessió grup de treball
EvaluAES

Moderadora: Laia Maynou. Universitat de Barcelona


New technologies for house improvement in rural Gambia: evidence on learning and adoption from a malaria RCT

Elisa Sicuri.
ISGlobal / LSE Health.


Did the Acute Frailty Network improve outcomes for older people living with frailty?

Andrew Street.
London School of Economics and Political Science (LSE).


Differences in cancer mortality across Spanish provinces: a geographic approach

Jesus Clemente Lopez.
Universidad de Zaragoza.


Aula R3
GestionAES
Sessió grup de treball
GestionAES

Modera: David Cantarero Prieto. Cátedra GALAPAGOS de Economía de la Salud y Resultados en Enfermedades Inmunomediadas Universidad de Cantabria.


Ponència: 

El nuevo modelo organizativo del Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Dr. Albert Salazar Soler. 
Gerente del Hospital Vall d’Hebron.


Comunicacions: 

El coste de las enfermedades reumáticas en una comarca de Cataluña

Jose M. Inoriza.
Fundació Hospital de Palamós - SSIBE.


Coste de la atención hospitalaria del Covid-19 para el conjunto de los hospitales españoles 2020 y 2021

Francesc Cots Reguant.
Parc de Salut Mar de Barcelona.


Costes por enfermedad: diagnóstico artrosis de rodilla, variabilidad en costes y estudio de variables de influencia en cuatro organizaciones sanitarias

Mª Teresa Acaiturri Ayesta.
OSI Ezkerraldea-Enkarterri-Cruces-Osakidetza.


11:00 - 11:30 h

Aula Magna
Pausa - Cafè

Joan Rovira in memoriam. Vídeo de record de vivències per part dels seus amics i família realitzat pel CRES-UPF

11:30 - 13:00 h
SESSIONS PARAL·LELES
Aula Magna

Taula de ponències III
Searching for the optimal HTA model: a guided tour through 3 country approaches

Moderadora / Chair: Sandra García Armesto. Directora-Gerente Instituto Aragonés de Ciencias de la Salud y vicepresidenta de turno de la Red Española de Agencias de Evaluación de Tecnologías Sanitarias y Prestaciones del Sistema Nacional de Salud

Valerie Paris. Board Member of High Authority for Health, Chair of the Economic and Public Health Committee, Haute Autorité de santé (HAS)
Katarina Steen Carlsson. Associate Professor in Health Economics, Lund University. Chief Scientific Officer at the Swedish Institute for Health Economics, Lund, Sweden
Jonathan Karnon. Professor in Health Economics, Flinders University. Member of the Economic Sub-Committee of the Pharmaceutical Benefits Advisory Committee, Australia from 2010 to 2022

Sala de Graus Pep Nadal Taules de comunicacions X
DEMANDA Y UTILIZACIÓN DE SERVICIOS SANITARIOS

Moderador: Fernando Ignacio Sánchez Martínez. Universidad de Murcia



O-43. APLICACIÓN DE REDES DE COLAS SOBRE DATOS SINTÉTICOS PARA MODELIZAR EL PROCESO COMPLETO DE ACCESO A LOS SERVICIOS SANITARIOS EN ESPAÑA

Alejandro Rodriguez Caro; Jaime Pinilla Dominguez
Departamento de Métodos Cuantitativos. Universidad de Las Palmas de Gran Canaria


O-44. LISTAS DE ESPERA Y COSTES HOSPITALARIOS: EVIDENCIA A PARTIR DE LA RED DE HOSPITALES PÚBLICOS DE LA COMUNIDAD DE MADRID

Jaime Pinilla, Beatriz G. López-Valcárcel
Universidad de Las Palmas de Gran Canaria


O-45. Demanda de atención médica y perdida de productividad, ¿es la inactividad física un factor determinante?

Isaac Aranda-Reneo; Beatriz Rodríguez-Sánchez; Cristina Fernández-Vega
Departamento Análisis Económico y Finanzas Universidad de Castilla-La Mancha; Departamento de Economía Aplicada, Pública y Política Universidad Complutense de Madrid; Universidad de Castilla-La Mancha


O-46. Características, utilización de servicios y factores explicativos del gasto sanitario de los pacientes que consumen más recursos en Cataluña

Cristina Adroher Mas; Emili Vela Vallespín; Montserrat Clèries; Anna García-Altés; David Monterde; Francesc López Seguí
Centre de Recerca en Economia de la Salut - Pompeu Fabra University Àrea d’Atenció Sanitària. Servei Català de la Salut Àrea d’Atenció Sanitària. Servei Català de la Salut Direcció de Planificació, Catalan Ministry of Health Dirección de Sistemas de Información. Insitut Català de Salut Centre de Recerca en Economia de la Salut - Pompeu Fabra University


Aula R1
Taules de comunicacions XI
MENTAL HEALTH

Moderadora: Anna Garcia Altés. Departament de Salut de Catalunya



O-47. Only a matter of time: Does Ramadan Fasting matter for Cognitive Performances?

Alessio Gaggero, Benjamin Solow
Universidad de Granada, Georgetown University


O-48. THE EFFECTS OF POLITICAL DISAGREEMENT WITH THE GOVERNMENT ON MENTAL HEALTH

Beatriz Rodríguez-Sánchez; Fernando de la Cuesta Serrano; Rubén Gonzálvez Salmerón; Joaquín Artés Caselles
Universidad Complutense de Madrid


O-49. La pandemia silenciosa: ¿Qué se está haciendo en el mundo laboral?

Sophie Gorgemans y Olga Urbina Pérez
EINA y FCCSST Universidad de Zaragoza


O-50. Employment changes and mental health indicators during COVID-19 pandemic: individual and spill-over effects based on SHARE

Beatriz Rodríguez-Sánchez David Cantarero Prieto Marta Pascual Saez
Department of Applied Economics, Public Economics and Political Economy, Faculty of Law; University Complutense of Madrid


13:00 - 15:00 h

Aula Magna
Dinar

Joan Rovira in memoriam. Vídeo de record de vivències per part dels seus amics i família realitzat pel CRES-UPF

13:00 - 14:00 h
SESSIONS PARAL·LELES
Sala de graus Pep Nadal Speaker's corner 3
. Fundació HiTT
Aula A1
EvaluAES
Reunió Membres grup de treball EvaluAES
Aula R1 Sessió de comunicacions curtes V
EVALUACIÓN ECONÓMICA II

Moderador: José Mª Inoriza. Fundació Hospital de Palamós - SSIBE



OC-27. IMPACTO PRESUPUESTARIO EN UNA ENTIDAD PÚBLICA DE LA INTRODUCCIÓN DEL CRIBADO PRENATAL SELECTIVO PARA LA DETECCIÓN DEL SÍNDROME DE DOWN MEDIANTE EL ÁNALISIS DE ADN FETAL EN SANGRE MATERNA

Ignacio Ponce
Servicio Andaluz de Salud, Junta de Andalucia, Distrito Málaga Atención Primaria


OC-28. ANÁLISIS COSTE-UTILIDAD CON DATOS DE VIDA REAL DE LOS NUEVOS TRATAMIENTOS CON ANTICUERPOS MONOCLONALES EN LA PROFILAXIS DE MIGRAÑA

Elena Tirado Escuder; Ana Ramirez Martinez; Joaquín Vicente Escudero Torrella; Silvia González de Julián; Alex Ascente; Pilar Ortega García; David Vivas Consuelo
Centro de Investigación en Economía y Gestión de la Salud; Consorcio Hospital General Universitario de València


OC-29. COSTE-EFECTIVIDAD DE LA VACUNACIÓN SISTEMÁTICA FRENTE A ENFERMEDAD MENINGOCÓCICA INVASIVA POR SEROGRUPOS A, C, W E Y EN LA INFANCIA

Cristina Valcárcel Nazco; Lidia García Pérez; Aránzazu Hernández Yumar; Carmen Guirado Fuentes; Renata Linertová; Aurora Limia Sánchez; Laura Sánchez Cambronero
Servicio de Evaluación del Servicio Canario de la Salud (SESCS); Fundación Canaria Instituto de Investigación Sanitaria de Canarias (FIISC); Dirección General de Salud Pública del Ministerio de Sanidad


OC-30. Sistema de pago de atención primaria en Cataluña: actualización y retos de futuro

Rosa Vidal; Albert Medina; Marian Fontseca; Xavier Salvador
Servei Català de la Salut


OC-31. ANÁLISIS DE IMPACTO PRESUPUESTARIO DEL PROGRAMA DE CRIBADO DE CÁNCER DE PULMÓN EN ESPAÑA

Aránzazu Hernández-Yumar; Lidia García-Pérez; Cristina Valcárcel-Nazco; Paula Cantero-Muñoz; Janet Puñal-Riobóo; Lucinda Paz-Valiñas; Renata Linertová; Carmen Guirado-Fuentes
Fundación Canaria Instituto de Investigación Sanitaria de Canarias (FIISC); Servicio de Evaluación del Servicio Canario de la Salud (SESCS); Red Española de Agencias de Evaluación de Tecnologías Sanitarias y Prestaciones del Sistema Nacional de Salud (RedETS); Red de Investigación en Cronicidad, Atención Primaria y Prevención y Promoción de la Salud (RICAPPS); Unidad de Asesoramiento Científico-técnico, Avalia-t; Agencia Gallega para la Gestión del Conocimiento en Salud, ACIS


OC-32. COST-EFECTIVENESS OF A PREHABILITATION PROGRAM IN PATIENTS LISTED FOR HEART TRANSPLANTATION

Mª Angeles Castel, Manuel López-Baamonde, Maria Jose Arguis, Adrià Burniol, Natàlia Pascual-Argenté, Elena Gimeno-Santos, Barbara Romano, Ricard Navarro-Ripoll, Marta Farrero, Maria Sanz de la Garza, Elena Sandoval, Ana García-Álvarez, and Graciela Martinez-Palli
Hospital Clínic de Barcelona, UPF-Barcelona School of Management


Aula R3 Sessió de comunicacions curtes VI
EVALUACIÓN DE TECNOLOGIAS SANITARIAS

Moderador: Marc Sáez. Grup de Recerca en Estadística, Econometria i Salut (GRECS), Universitat de Girona



OC-33. GRUPO MULTIDISCIPLINAR MACANT: EVALUACIÓN DE NUEVAS TECNOLOGÍAS Y MEJORA DE LA ADECUACIÓN DE LA PRÁCTICA CLÍNICA EN EL HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU

Francesc García Cuyàs; Javier Gonzálvez Ortuño
Hospital Sant Joan de Déu


OC-34. Utilización de Datos de Vida Real en la Evaluación de Tecnologías Sanitarias

Celia Muñoz Fernández, Lucía Prieto Remón, Guillermo Pérez García, Sandra García-Armesto
Instituto Aragonés de Ciencias de la Salud


OC-35. Criterios de toma de decisión óptimos en el análisis coste-efectividad

Miguel Ángel Negrín; Francisco José Vázquez-Polo; María Martel
Universidad de Las Palmas de Gran Canaria


OC-36. INCORPORACIÓN DE LA DIMENSIÓN AMBIENTAL EN LA EVALUACIÓN ECONÓMICA DE LAS TECNOLOGÍAS SANITARIAS: ESTADO DEL ARTE Y RETOS

Carmen Guirado-Fuentes; Analía Abt-Sacks; María del Mar Trujillo-Martín; Lidia García-Pérez; Aránzazu Hernández-Yumar; Cristina Valcárcel-Nazco; Renata Linertová; Leticia Rodríguez-Rodríguez; Carme Carrion i Ribas; Pedro Serrano-Aguilar
Fundación Canaria Instituto de Investigación Sanitaria de Canarias (FIISC); Servicio de Evaluación del Servicio Canario de Salud (SESCS); Red de Investigación en Cronicidad, Atención Primaria y Prevención y Promoción de la Salud (RICAPPS); Instituto de Tecnologías Biomédicas (ITB) de la Universidad de La Laguna (ULL); eHealth Lab de la Universidad Abierta de Cataluña (UOC)


OC-37. ¿ES POSIBLE OPTIMIZAR EL PAGO DE FACTURAS? BUSCANDO LA EFICIENCIA EN EL GASTO

José Luis García Almendro, Mª Teresa Manzaneque Gallego, Marta Tejera Puig, Mercedes Álvarez Martínez, Leonor Tirado Gutiérrez, Susana Álvarez Gómez
Subdirección General de Contratación del Servicio Madrileño de Salud


OC-38. VALUE-BASED PRICING BASED ON OUTCOMES FROM PERFORMANCE-BASED RISK SHARING ARRANGEMENTS FOR INNOVATIVE MEDICINES

Daniel Gay; Enric Lizano; Guillem Saborit; Laura Guarga; Juan Manuel Fontanet; Antonio Vallano; Montserrat Gasol; Caridad Pontes
CatSalut


14:00 - 15:00 h
SESSIONS PARAL·LELES
Sala de graus Pep Nadal Speaker's corner 4
Economic Evaluation and Decision Making in Local Health Services

Jonathan Karnon.
Aula A1
GestionAES
Reunió Membres grup de treball GestionAES
Aula A2
EEconAES
Reunió Membres grup de treball EEconAES
Aula R1 Sessió de comunicacions curtes VII
DEMANDA Y UTILIZACIÓN DE SERVICIOS SANITARIOS

Moderadora: Luz María Peña Longobardo. Universidad de Castilla la Mancha



OC-39. ATENCIÓN FARMACÉUTICA EN PACIENTES OSTOMIZADOS

N García-Agua Soler, ML Vázquez Burrero, ML Hervas García, R López Fernández, P Jurado Berja, MA Reyes Martín, E Valenzuela Mateos, F Calleja Cabrerizo. En nombre del grupo PE-Andalucía
Cátedra Economía de la Salud y URM UMA - Janssen. Grupo PE-Andalucía


OC-40. THE ‘GIVING UP’ EFFECT? IDEOLOGY AND THE RISE OF PRIVATE HEALTH CARE

Joan Costa-Font; Juan David García-Corchero; Dolores Jiménez-Rubio
London School of Economics, IZA & CESIfo; Universidad de Granada


OC-41. USO POTENCIAL DE RECURSOS SANITARIOS Y COSTES ASOCIADOS DE LA IMPLEMENTACIÓN DE CABOTEGRAVIR Y RILPIVIRINA DE ACCIÓN PROLONGADA CADA DOS MESES EN LOS HOSPITALES DEL SNS VS. TAR ORAL DIARIO

Laura-Amanda Vallejo Aparicio; Victoria Neches García; Beatriz Hernández; Gregorio Casado; Ferrán Jodar; Marco Pinel; Daniel Callejo Velasco
GSK, Tres Cantos (Madrid), España; GSK, Tres Cantos (Madrid), España; ViiV Healthcare, Tres Cantos (Madrid), España; IQIVA, España; IQIVA, España; IQIVA, España; IQIVA, España; IQIVA, España


OC-42. ALIMENTACIÓN SALUDABLE COMO FORMA DE PREVENCIÓN PRIMARIA PARA ALGUNAS ENFERMEDADES

Mª Reyes Lorente
Universidad de La Rioja


OC-43. VALOR EN LA ATENCIÓN MÉDICA AMBULATORIA: INCENTIVOS CENTRADOS EN EL PACIENTE

Fernando Alesso, Carlos Vassallo Sella, Jose Sturniolo y Norma Bianchini
Observatorio de Salud - FCM UNL


OC-44. A systematic review of medical simulation use in African countries

Maica Fernández; Jaime Pinilla; Jaume Puig
ULPGC,ULPGC,BSM-UPF


15:00 - 16:00 h
Aula Magna
Sessió plenària
Economía de la demencia: más allá de las previsiones catastrofistas

Moderador: Manuel Flores Mallo. Universitat Internacional de Catalunya

Adelina Comas. Assistant Professorial Research Fellow, Care Policy and Evaluation Centre (CPEC), London School of Economics and Political Science (LSE)
16:00 - 16:15 h

Aula Magna
Pausa - Cafè

Joan Rovira in memoriam. Vídeo de record de vivències per part dels seus amics i família realitzat pel CRES-UPF

16:15 - 17:45 h
SESSIONS PARAL·LELES
Aula Magna Taula de ponències IV
Divulgación como vacuna para la epidemia de la desinformación

Moderadora: Laura Vallejo. Universidad de Las Palmas de Gran Canaria

José María Abellán. Catedrático de Universidad, Universidad de Murcia
Gonzalo Casino. Responsable de Transferencia del Conocimiento y de la UCC+i, Centro Cochrane Iberoamericano
Oriol Güell. Periodista, El País

Sala de Graus Pep Nadal Taules de comunicacions XII
GASTO Y FINANCIACIÓN DEL SISTEMA SANITARIO I

Moderador: Jaime Pinilla. Universidad de Las Palmas de Gran Canaria



O-51. EL GASTO EN RETRIBUCIONES EN LA SANIDAD PÚBLICA: CLAVE EN LA RECUPERACIÓN POSTPANDEMIA

Javier Hernández Pascual, Pilar Rey del Castillo
Instituto de Estudios Fiscales


O-52. Diferencias entre las tasas/precios públicos utilizados en el Sistema Nacional de Salud español: para muestra, un botón con “infarto de miocardio” y “fractura de cadera”.

Sergio García-Vicente; Juan Del Llano-Señarís; Roberto Nuño-Solinis; María Errea-Rodríguez.
Fundación Gaspar Casal - Facultad de Ciencias de la Salud Universidad Europea de Valencia.


O-53. Evolución del mercado de biosimilares en España entre 2016 y 2021

Leticia Garcia Mochón; Zuzana Špacírová; Jaime Espín
Escuela Andaluza de Salud Pública


O-54. PRICING AND REIMBURSEMENT MECHANISMS FOR ADVANCED THERAPEUTIC MEDICINAL PRODUCTS

Juan Carlos Rejon-Parrilla, Jaime Espín, David Epstein
AETSA, Escuela Andaluza de Salud Pública, Universidad de Granada


O-55. Exceso de costes sanitarios de los trastornos mentales en niños, adolescentes y adultos jóvenes en la población vasca ajustado por nivel socioeconómico y sexo

Igor Larrañaga; Oliver Ibarrondo; Lorea Mar-Barrutia; Javier Mar
Kronikgune; OSI Debagoiena; OSI Araba; OSI Debagoiena


Aula R1
Taules de comunicacions XIII
VARIABILITY IN MEDICAL PRACTICE

Moderadora: Cristina Hernández-Quevedo. London School of Economics



O-56. HOSPITAL PATIENT BLOOD MANAGEMENT STANDARDS IN MAJOR ELECTIVE ORTHOPEDIC SURGERY: A CROSS-SECTIONAL STUDY IN A LARGE COHORT OF HOSPITALS IN SPAIN

A.Garcia-Casanovas1, E.Bisbe1, G.Sanchez2, M.Barquero3, C.Basora4, MJ.Colomina3, A.Garcia-Altes5, MAPBM Group
1 Hospital del Mar Medical Research Institute, IMIM. Barcelona. Spain, 2 Hospital Gregorio Marañon. Madrid. Spain, 3 Hospital de Bellvitge. Hospitalet de Llobregat. Spain, 4 Hospital Clinic de Barcelona. Barcelona. Spain, 5 Departament de Salut. Barcelona. Spain


O-57. WHERE THE GRASS IS ALWAYS GREENER” HETEROGENEITY OF PHYSICIAN’S JOB PREFERENCES IN A DUAL PRACTICE CONTEXT – DCE EVIDENCE

Joana Pestana; João Frutuoso; Eduardo Costa; Filipa Breia Fonseca
Nova School of Business and Economics, Universidade NOVA de Lisboa, Campus de Carcavelos, 2775-405 Carcavelos, Portugal


O-58. Resource allocation in public sector programmes: does the value of a life differ be-tween governmental departments?

Patricia Cubi-Molla, David Mott, Nadine Henderson, Bernarda Zamora, Mendel Grobler, Martina Garau
OHE


O-59. MODELO DE EVALUACIÓN DE EFICIENCIA DE LA ATENCIÓN PRIMARIA, EFECTOS ECONOMICOS SOBRE LA SALUD DE LA POBLACIÓN

Raul Aguilar, Laura Serra, Laura Vall-llosera
University of Girona


17:45 - 18:30 h
Aula Magna
ACTE HOMENATGE CARLOS CAMPILLO
18:30 - 20:00 h
Aula Magna
Assemblea general de socis

Divendres, 7 de juliol de 2023

09:30 - 11:00 h
SESSIONS PARAL·LELES
Sala de graus Pep Nadal Taules de comunicacions XIV
EFICIENCIA EN LA COBERTURA Y PROVISIÓN DE SERVICIOS SANITARIOS

Moderadora: Isabel Pardo. Universidad de Castilla-La Mancha



O-60. SEGURO COMUNITARIO INFORMAL, ACCESO Y USO DE LA ASISTENCIA SANITARIA ENTRE INMIGRANTES SENEGALESES RESIDENTES EN ESPAÑA: UN ESTUDIO CUALITATIVO Y CUANTITATIVO MIXTO

Modou Diop
Universidad de Granada


div class="comu_prem">
Comunicación correspondiente al proyecto de investigación ganador de la XXX Edición de la Beca de Investigación en Economía de la Salud y Servicios Sanitarios financiada por la Asociación de Economía de la Salud y Novartis
O-61. LOS CAMBIOS EN LA SALUD POBLACIONAL, LA LONGEVIDAD Y EL COSTE DURANTE UNA DÉCADA

Pere Ibern Regas; Marc Carreras Pijoan; Jose M. Inoriza
Universitat Pompeu Fabra - Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES); Universitat de Girona, Departament d'Empresa; Fundació Hospital de Palamós - SSIBE; Grup de Recerca en Serveis Sanitaris i Resultats en Salut (GRESSIRES)


O-62. MODELOS DE GESTIÓN SOSTENIBLE DE HOSPITALES PÚBLICOS: UN ANÁLISIS DE EFICIENCIA TÉCNICA COMPARADO EN LOS 5 GRUPOS RELACIONADOS POR EL DIAGNÓSTICO MÁS FRECUENTES

José Luis Franco Miguel
Universidad Internacional de La Rioja (UNIR)


O-63. PRIORIZACIÓN DE ACCIONES DE LAS ESTRATEGIAS EN SALUD DE LA COMUNIDAD AUTÓNOMA DE LAS ILLES BALEARS: DE LA TEORÍA A LA PRÁCTICA

Eusebi J. Castaño Riera; María Jesús Martín Sánchez; Yolanda Muñoz Alonso; Atanasio García Pineda.
Dirección General de Prestaciones y Farmacia. Consejería de Salud y Consumo Illes Balears


Aula R1 Taules de comunicacions XV
EVALUACIÓN DE TECNOLOGIAS SANITARIAS II

O-64. Evaluando tecnologías sanitarias digitales: Nuevo marco metodológico

Carolina Moltó-Puigmartí; Joan Segur-Ferrer
Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS)


O-65. SUBASTAS PARA LA ADQUISICIÓN DE MEDICAMENTOS: ASPECTOS ECONÓMICOS DE

Fernando Antoñanzas Villar; Carmelo Juárez Castelló; Roberto Rodríguez Ibeas
Universidad de La Rioja, Dpto de Economía y Empresa


O-66. ESTABLECIMIENTO DE UN MARCO DE ANÁLISIS DE DECISIÓN MULTICRITERIO PARA LA PRIORIZACIÓN DE TECNOLOGÍAS SANITARIAS DE ALTO IMPACTO

José María Abellán Perpiñán; Jorge Eduardo Martínez Pérez; Fernando Ignacio Sánchez Martínez
Universidad de Murcia


O-67. EVALUACIÓN DE LA EFECTIVIDAD DE LAS VISITAS DE TELEMEDICINA EN UN SERVICIO DE GASTROENTEROLOGÍA PEDIÁTRICA EN EL CONTEXTO DE LA COVID-19

Cristina Adroher Mas; Celia Calvo Aroca; Ricard Casadevall Llandrich; Francesc López Seguí; Javier Martin Carpi; Francesc García-Cuyàs
Hospital Sant Joan de Déu


Aula R3 Taules de comunicacions XVI
EVALUACIÓN ECONÓMICA III

Moderadora: Neboa Zozaya Weber. Economía y Salud



O-68. LA TERAPIA ANTIRRETROVIRAL DE ACCIÓN PROLONGADA CABOTEGRAVIR Y RILPIVIRINA ADMINISTRADA CADA DOS MESES ES COSTE-EFECTIVA PARA EL TRATAMIENTO DE VIH-1 EN ESPAÑA

Santiago Moreno; Antonio Rivero; Pere Ventayol; Vicenç Falcó; Miguel Torralba; Melanie Schroeder; Victoria Neches; Laura Amanda Vallejo-Aparicio; Isaac Mackenzie; Matthew Turner; Cale Harrison
Hospital Ramón y Cajal, Madrid, España; Hospital Reina Sofía, Córdoba, España; Hospital Son Espases, Palma de Mallorca, España; Hospital Vall d’Hebron, Barcelona, España; Hospital de Guadalajara, Guadalajara, España; ViiV Healthcare, Brentford, UK; GSK, Tres Cantos (Madrid), España; GSK, Tres Cantos (Madrid), España; BMJ, Londres, UK; HEOR Ltd, Cardiff, UK; HEOR Ltd, Cardiff, UK


O-69. COST OF TREATMENT WASTAGE IN CHILDREN TREATED WITH RECOMBINANT HUMAN GROWTH HORMONE ADMINISTERED VIA DIFFERENT DEVICES IN SPAIN

María Dolores Edo Solsona; Olga Durán Morán; Carla Garí Peris; Olga Ojeda Rife; Jose Luis Poveda Andrés
Maria Dolores Edo Solsona, Hospital La Fe de Valencia; Olga Durán Morán, Merck S.L.U; Carla Garí Peris, Outcomes' 10 S.L.U.; Olga Ojeda Rife, Merck S.L.U; Jose Luis Poveda Andrés, Hospital La Fe de Valencia


O-70. EVALUACIÓN ECONÓMICA DEL RAD51 COMO NUEVO MARCADOR PARA IDENTIFICAR DEFICIENCIA DE RECOMBINACIÓN HOMÓLOGA EN CÁNCER DE MAMA TRIPLE NEGATIVO METASTÁSICO. ESTUDIO RAD51PREDICT

Carles Forné; Isabel Pimentel; Judith Balmaña; Montse Rué; Misericòrdia Carles-Lavila; María José Pérez-Lacasta; Alba Llop-Guevara; Violeta Serra
Universitat de Lleida; Vall d’Hebron Institute of Oncology; Universitat Rovira i Virgili


O-71. INHALER SWITCHING OR WHEN QUICK SAVINGS ARE COSTLY

O Solà-Morales1,2, JB Soriano 3,4,5, M Solozabal6, JV Galindo6
1 HiTT Foundation; 2 Universitat Internacional de Catalunya; 3 Servicio de Neumología, Hospital Universitario de la Princesa, Madrid, Spain; 4 Facultad de Medicina, Universidad Autónoma de Madrid, Madrid, Spain; 5 Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Respiratorias (CIBERES), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain; 6 Market Access, Chiesi Spain


O-72. Métodos empleados en las evaluaciones económicas de tecnologías de salud digital

Segur-Ferrer, Joan; Pérez-Troncoso, Daniel; Moltó-Puigmartí, Carolina; Pastells-Peiró, Roland; Vivanco-Hidalgo, Rosa María
Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS)


Aula A1 Taules de comunicacions XVII
GASTO Y FINANCIACIÓN DEL SISTEMA SANITARIO II

Moderador: Jaime Espín. Escuela Andaluza de Salud Pública



O-73. Sistema de pago de estructura hospitalaria: Índice Relativo de Estructura e Índice de Capacidad de Resolución

Albert Medina, Xavier Salvador, Rosa Vidal
Servei Català de la Salut


O-74. Estimating the total financial costs of alcohol consumption from a societal perspective in Catalonia

Elena Torrell, Jürgen Rehm, Lidia Segura i Joan Colom
Salud Pública


O-75. Descentralización en tiempos de crisis: El caso de España durante la Gran Recesión y la pandemia de Covid-19

Paloma Lanza León, David Cantarero Prieto, Olga de Cos Guerra, Valentín Castillo Salcines
Universidad de Cantabria - IDIVAL


O-76. ¿ES POSIBLE LA COMPRA DE SALUD? RETOS Y OPORTUNIDADES

Susana Álvarez, Manuel Carmona
Servicio Madrileño de Salud, Hospital Universitario de Móstoles


O-77. Evolución del coste de la atención hospitalaria en España entre los años 2018 y 2021. Impacto de la pandemia del Covid-19 en la gestión hospitalaria

Francesc Cots1 ; Rocío Guerrero1; Elisabet Buj2;Mónica Núñez3;Judit Pons4; Pere Oliveras5; Marc Carreras6; Albert Anglés1; Enric Garcia-Alzórriz 1; grupo RECH7
1 Parc de Salut Mar de Barcelona; 2 Institut Català de la Salut; 3 Hospital Clínic de Barcelona; 4 Hospital de Sant Pau; 5 Althaia; 6 Universitat de Girona; 7 miembros equipo RECH www.rechosp.org


Aula A2 Taules de comunicacions XVIII
INNOVACIÓN Y DIGITALIZACIÓN

Moderador:Francesc López Seguí. Hospital Germans Trias i Pujol



O-78. Trayectorias de los patrones de multimorbilidad crónica en pacientes mayores de 65 años: estudio MTOP

Marina Lleal; Marisa Baré; Montserrat Baré; Ricard Comet; Susana Herranz; Rosa Jordana; Josefina Orus
Parc Taulí Hospital Universitari, Institut Català de la Salut


O-79. TELEMEDICINA EN EL MANEJO DEL GLAUCOMA EN EL HOSPITAL VALL D'HEBRON

Emmanuel Gimenez; Olivia Pujol; Marta Castany; Antoni Dou; Jaume Rigo; Manolo Amilburu; Luis Marte
Hospital Vall d'Hebron


O-80. EVOLUCIÓN 2018-2022 DE LA CONSULTA TELEFÓNICA EN ATENCIÓN PRIMARIA: ¿UNA REALIDAD PARA LA QUE ESTÁBAMOS (CIUDADANÍA, PROFESIONALES) O, NO, PREPARADOS?

Sergio García-Vicente (1); Diego Belenguer-García (2).
Hospital Clínico Universitario de Valencia - Universidad Europea de Valencia (1); Facultad de Enfermería - Universidad de Valencia (2).


O-81. ESTUDIO DE MAPPING PARA CONVERTIR PUNTUACIONES DE UNA ENCUESTA ESPECIFICA DE CALIDAD DE VIDA (OSWESTRY DISABILITY INDEX) EN DIMENSIONES DE LA ENCUESTA GENÉRICA EQ-5D, EN UNA POBLACIÓN DE PACIENTES CON HERNIA DISCAL

Carmen Selva Sevilla; Mª José Calderón Milán; Paula Ferrara; Manuel Gerónimo Pardo
Carmen Selva Sevilla (Facultad de CC.EE. de Albacete. Departamento de Economía Aplicada I); Mª José Calderón Milán (Facultad de CC.EE. de Albacete. Departamento de Economía Española e Internacional, Econometría, e Historia e Instituciones Económicas); Paula Ferrara (Hospital General Universitario de Albacete. Servicio de Neurocirugía); Manuel Gerónimo Pardo (Hospital General Universitario de Albacete. Servicio de Anestesiología y Reanimación)


11:00 - 11:30 h

Aula Magna
Pausa - Cafè

Joan Rovira in memoriam. Vídeo de record de vivències per part dels seus amics i família realitzat pel CRES-UPF

11:30 - 13:00 h
SESSIONS PARAL·LELES
Sala de graus Pep Nadal Sessió Organitzada III
Integración asistencial: Licencia para innovar, aprender haciendo

Moderadora: Roser Fernández Alegre. Unió Catalana d'Hospitals


Innovación en integración asistencial: aprender haciendo

Rafa Bengoa, Patricia Arratibel.
SI-Health Institute for Health & Strategy.


La integración de la atención a la salud, eje central de la política sanitaria en Catalunya

Aina Plaza Tesías.
Directora General de Planificación e Investigación en Salud. Generalitat de Catalunya.


Gestión del cambio para la implementación de la integración asistencial. Acuerdos tangibles entre organizaciones para la integración asistencial: objetivos, focos, herramientas y compromiso por resultados

Carles Oliete, Josep Fusté, Rosa Morral, Ramon Vilatimó, Marta Serrarols.
Unió Catalana d'Hospitals, Consorci Hospitalari de Vic, EAP Vic, EAP Osona Sud - Alt Congost.


Integración asistencial en la Comunidad Valenciana. Propuestas innovadoras

Jorge Navarro, Ana Sanmartín.
Hospital Clínico de Valencia, Dirección Atención Primaria Clínico-Malvarrosa.


Aula R1 Taules de comunicacions XIX

EVALUACIÓN ECONÓMICA IV

Moderador: Miguel Ángel Negrín Hernández. Universidad de Las Palmas de Gran Canaria



O-82. CARGA SOCIOSANITARIA DE LA DEGENERACIÓN MACULAR ASOCIADA A LA EDAD NEOVASCULAR EN ESPAÑA

José María Ruiz-Moreno 1; Maximino José Abraldes López-Veiga 2; María Gámez Lechuga 3; María Merino 4; Paulina Maravilla-Herrera 4; Beatriz Gil Jiménez 5; Pilar Calvo 6
1 Hospital Puerta de Hierro, Majadahonda. 2 Complexo Hospitalario Universitario de Santiago de Compostela, Santiago de Compostela. 3 Hospital de la Santa Creu


O-83. CARGA SOCIOECONÓMICA DEL EDEMA MACULAR DIABÉTICO EN ESPAÑA

María Gámez Lechuga1; Pilar Calvo 2; José María Ruiz-Moreno 3; Teresa Martín Lorenzo 4; María Merino 4; Beatriz Gil Jiménez 5; Maximino José Abraldes López-Veiga6 *
1 Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona. 2 Hospital Universitario Miguel Servet, Zaragoza. 3 Hospital Puerta de Hierro, Majadahonda. 4 Weber, Madrid. 5 Roche Farma, Madrid. 6 Complexo Hospitalario Universitario de Santiago de Compostela, Santiago de Compostela.


O-84. ANGIOEDEMA HEREDITARIO: IMPACTO DE LA CARGA DE LA ENFERMEDAD EN ESPAÑA

María José Plá; Alejandro Joral; Alberto Danilo Escobar; Ana Martínez; Carmen Alonso; Carolina Zamora; Coral Suero; Diego Pérez; Emilio Monte; Jesús Jurado; José Cabeza; Laura Medrano; Mar Guilarte; María Ángeles Lara; María Luisa Baeza; María Teresa Caballero; Montserrat Navarro; Sara Smith
Servicio de Enfermería, Hospital Universitario y Politécnico La Fe de Valencia; Servicio de Alergología, Hospital Universitario Donostia, San Sebastián; Servicio de Inmunología, Hospital Universitario Son Espases, Palma de Mallorca; Servicio de Urgencias, Hospital Universitario La Paz, Madrid; Servicio de Enfermería, Complejo Hospitalario Universitario de Vigo; Asociación Española de Angioedema Familiar (AEDAF); Servicio de Urgencias, Hospital de la Axarquía, Vélez-Málaga (Málaga). Servicio de Enfermería, Hospital Universitario Virgen del Rocío, Sevilla; Servicio de Farmacia Hospitalaria, Hospital Universitario y Politécnico La Fe de Valencia; Servicio de Alergología, Hospital General Nuestra Señora del Prado, Talavera de la Reina (Toledo); Servicio de Farmacia Hospitalaria, Hospital Universitario Clínico San Cecilio, Granada; Asociación Española de Angioedema Familiar (AEDAF); Servicio Alergología, Hospital Universitario Vall d’Hebron, Barcelona; Servicio de Alergología, Hospital Universitario Clínico San Cecilio, Granada; Servicio de Alergología, Hospital General Universitario Gregorio Marañón, Madrid; Hospital Universitario La Paz, Madrid; Servicio de Farmacia Hospitalaria del Hospital Universitario Santa María de Lleida; Asociación Española de Angioedema Familiar (AEDAF)


O-85. ASSESSING THE IMPACT OF HEMODYNAMIC MONITORING WITH CARDIOMEMS ON HEART FAILURE PATIENTS: A COST-EFFECTIVENESS ANALYSIS

Marc Gallifa Fillat, Pau Codina; José Ángel Vicente Gómez; Guillem Hernández Guillamet; Laura Ricou Ríos; Andrea Carrete; Victoria Vilalta; Oriol Estrada; Jordi Ara; Josep Lupón; Antoni Bayés-Genís; Francesc López Seguí
Hospital Universitari Germans Trias i Pujol


Aula R3
Taules de comunicacions XX

MANAGEMENT OF HEALTH INSTITUTIONS

Moderador: Juan Carlos Rejon-Parrilla. Escuela Andaluza de Salud Pública



O-86. An analysis of the contribution of women to the Spanish public healthcare sector through leadership and managerial positions

Marina Elistratova Elistratova; Jaime Pinilla Domínguez; Beatriz González López-Valcarcel
ULPGC, Departamento de Métodos Cuantitativos en Economía y Gestión


O-87. ASSESSMENT OF SATISFACTION OF PRIMARY HEALTH CARE USERS IN PORTUGAL

Pedro L Ferreira; Vitor Raposo; Aida I Tavares; Carlota Quintal
CEISUC/FEUC


O-88. WHO WAS APPOINTED FOR THE EXECUTIVE MANAGEMENT OF PRIMARY CARE UNITS IN PORTUGAL? – A FIRST ANALYSIS USING PUBLIC CURRICULUM VITAE DATA

Vítor Raposo, Bruno Reis
CeBER, CIBB, Faculty of Economics, University of Coimbra


Aula A1 Taules de comunicacions XXI

EVALUACIÓN DE POLÍTICAS DE SALUD Y SERVICIOS SANITARIOS III

Moderadora: Sophie Gorgemans. Universidad de Zaragoza



O-89. Implantes subdérmicos y su impacto en la maternidad adolescente en Uruguay

Patricia Triunfo; José Ignacio Antón
Departamento de Economía, Facultad de Ciencias Sociales, Universidad de la República, Uruguay; Universidad de Salamanca, España


O-90. Nudging healthy food choices through e-messages in a supermarket setting

Ana Balsa; Cecilia Noboa; Patricia Triunfo
Universidad de Montevideo, Universidad de la Rapública, Universidad de la República


O-91. La fecundidad en el Uruguay

Zuleika Ferre, José Ignacio Antón y Patricia Triunfo
dECON-FCS-Udelar, Universidad de Salamanca


O-92. ABORDAJE DE LA PERSONA CON DIABETES Y OBESIDAD (IMC>30) EN ATENCIÓN PRIMARIA

Antonio J García-Ruiz, Carlos Ruiz Nuñez
Cátedra Economía de la Salud y URM UMA - Janssen. Grupo PE-Andalucía


13:00 - 13:20 h
Aula Magna
Acte de lliurament de premis i beca de recerca
13:20 - 14:00 h
Aula Magna
Reconeixament a Vicente Ortún com a soci d’honor d’AES
14:00 h
Aula Magna
Acte de clausura

COMUNICACIONS

Enviarresum

Normes generals per l'enviament de resums


La data límit per la presentació de comunicacions és el 1 de febrer.

Únicament s'acceptaran els abstracts enviats a través del formulari de la pàgina web.

Els autors/es podran seleccionar la preferència de l'idioma de presentació entre castellà, anglès o indiferent, i s'haurà d'enviar el resum en l'idioma de presentació escollit.

En cas de triar "indiferent", el Comitè Científic serà qui decideixi la llengua de presentació (castellà o anglès) i podrà sol·licitar a l'autor/a responsable que enviï l'abstract en l'idioma final de presentació.

Si es tria l'anglès com a idioma preferent, no es pot garantir que la comunicació s'acabi presentant en anglès. En cas que l'autor/a responsable parli els dos idiomes, serà el Comitè Científic qui confirmi l'idioma de presentació al moment de configurar les sessions del programa.

Els autors/es podran escollir la preferència de presentació del seu treball (comunicació oral o comunicació oral curta), però serà el comitè Científic qui decideixi el format final de la presentació. La diferència principal dels dos tipus de comunicacions és la pròpia durada. Pe les comunicacions orals curtes, els autors/es disposaran de 5 minuts (3 diapositives màxim)per exposar el seu treball en una sessió específica que tindrà lloc a la franja horària de 13:00 a 15:00 (veure programa). Al final de cada sessió hi haurà temps per la discussió general, ja que s'hi agruparan treballs d'una mateixa temàtica. En les sessions de comunicacions orals, cada autor/a disposarà d'uns 15 minuts aproximats de presentació, seguits d'una discussió amb el públic.

L'autor/a responsable de la comunicació serà qui presenti la comunicació durant les Jornades. Se n'ha d'indicar el nom al formulari d'enviament del resum.

Una mateixa persona no pot ser responsable de més de DUES comunicacions.

Es descartaran del programa tots aquells abstracts els responsables dels quals no s'hagin inscrit abans del 21 d'abril.

Els autors/es han de seleccionar el tema de la comunicació d'entre dues llistes diferents, el primer més general i el segon més detallat.

Les Jornades AES comptaran amb 4 sessions els grups d'interès (EEconAES, EvaluAES, GestionAES i AESEC).

  • A les sessions d'EEconAES, EvaluAES i GestionAES, l'autor/a presentarà la comunicació i seguidament hi haurà una discussió d'un comentarista que s'haurà llegit l'article amb anterioritat. La sessió seguirà amb un breu debat amb tots els participants.
  • Per la sessió d'AES Early Carers (AESEC), és a dir, investigadors novells, predoctorals o postdoctorals que hagin conclòs el doctorat els últims 5 anys, l'autor/a no presentarà el seu treball perquè un sènior de referència del seu àmbit farà la presentació-discussió i prosseguirà amb un breu debat amb tots els participants.


Si desitja que el seu treball sigui considerat per aquestes sessions, haurà d'indicar-ho al lloc corresponent del formulari d'enviament de comunicacions. Si la comunicació no és triada per una d'aquestes sessions, se'n farà una valoració al grup general de comunicacions. Al formulari trobareu més informació per cada grup d'interès.

CONFLICTE D'INTERESSOS

Els autors/es han de descriure qualsevol relació financera o personal que tinguin amb altres persones o organitzacions i que puguin donar lloc a un conflicte d'interessos en relació amb l'article que es remet per la publicació.

PROTECCIÓ DE PERSONES I ANIMALS

Quan es descriuen experiments que s'han realitzat en éssers humans, s'hi ha d'indicar si els procediments seguits van complir les normes ètiques del comitè d'experimentació humana responsable (institucional o regional), i d'acord amb l'Associació Mèdica Mundial i la Declaració de Helsinki. No s'hi han de fer servir noms, inicials o números d'hospital, especialment a les figures. Quan es descriuen experiments amb animals, s'hi ha d'indicar si s'han seguit les pautes d'una institució o consell d'investigació internacional, o una llei reguladora de la cura i ús d'animals de laboratori.

CONFIDENCIALITAT DE LES DADES

Els autors/es han de declarar que han seguit els protocols establerts pels seus respectius centres sanitaris per accedir a les dades de les històries clíniques amb l'únic objectiu de la investigació o divulgació científica.

DRET A LA PRIVACITAT I CONSENTIMENT INFORMAT

Els autors/es declaren i garanteixen que posseeixen un document firmat per les persones les dades personals de les quals s'inclouen a l'article (per dades personals s'entén qualsevol informació relativa a una persona física identificada o identificable, com ara, i sense ànims de cap mena d'exhaustivitat: nom i cognoms, direcció, telèfon i qualsevol tipus de dada de salut. Per dades de salut s'entén qualsevol informació relativa a la salut passada, present o futura física o mental de l'individu, incloent-hi, sense cap ànim d’exhaustivitat, per exemple: imatges, analítiques, radiografies, etc.), autoritzant la inclusió d'aquestes dades a l'article referit.

PARAULES CLAU

  • SALUT MENTAL
  • VIOLÈNCIA MASCLISTA
  • COVID-19
  • AVALUACIÓ ECONÒMICA
  • ANÀLISI DE LA PRESA DE DECISIONS MÈDIQUES
  • VALORACIÓ D'ESTATS DE SALUT
  • EFICIÈNCIA EN LA COBERTURA I PROVISIÓ DE SERVEIS SANITARIS
  • CURES DE LLARGA DURADA I DEPENDÈNCIA
  • COSTS I PREVALENÇA DE LA MALALTIA
  • MEDI AMBIENT I SALUT
  • GESTIÓ D'INSTITUCIONS SANITÀRIES
  • DESIGUALTATS I EQUITAT
  • VARIABILITAT EN LA PRÀCTICA MÈDICA
  • DESPESA I POLÍTICA FARMACÈUTICA
  • AVALUACIÓ DE POLÍTIQUES DE SALUT I SERVEIS SANITARIS
  • DESPESA I FINANÇAMENT DEL SISTEMA SANITARI
  • DEMANDA I UTILITZACIÓ DE SERVEIS SANITARIS
  • MÈTODES QUANTITATIUS
  • DETERMINANTS DE LA SALUT
  • AVALUACIÓ DE TECNOLOGIES SANITÀRIES
  • INNOVACIÓ I DIGITALITZACIÓ

SESSIONS ORGANITZADES

Enviarresum

Normes específiques per la proposta de sessions organitzades

Les persones interessades podran efectuar propostes de sessions organitzades amb un mínim de tres presentacions, amb o sense comentaristes. El Comitè Científic les avaluarà i hauran de seguir les normes següents:

  • La data límit per la presentació de sessions organitzades és el 25 de gener.
  • Es presentarà una única proposta per cada sessió organitzada per escrit i s'avalarà per dos socis o sòcies d'AES, que actuaran com coordinadors/es de la sessió corresponent i es responsabilitzaran de l'organització i desenvolupament.
  • La proposta s'enviarà a través de la pàgina web de les Jornades.
  • Les sessions tindran una durada de 90 minuts.
  • A la proposta s'hi constatarà:
    • Nom i informació de contacte dels dos socis/e d'AES que coordinaran la taula.
    • Títol proposat per a la sessió.
    • Resum i objectius de la sessió.
    • Idioma de la sessió: castellà o anglès. La sessió es desenvoluparà en u sol idioma.
    • Per cada una de les intervencions que conformin la taula, se n'aportarà:
      • Nom dels autors/es i informació de contacte.
      • Títol de la intervenció.
      • Resumen de la intervenció (250 paraules), que haurà d'indicar de forma clara els objectius i continguts de la presentació seguint l'esquema de l'enviament de resums de les Jornades.
      • Nom dels/les comentaristes (si fos necessari).
      • Temàtica de la intervenció (veure llistat).
      • Declaració de conflictes d'interessos.
  • L'acceptació de la sessió es comunicarà als seus coordinadors/es. El Comitè Científic es reserva l'opció de proposar, amb la Junta Directiva d'AES, l'acceptació condicional d'una sessió després d'una modificació del contingut d'alguna de les intervencions proposades per criteris de qualitat científics.
  • En cas que el Comitè Científic no acceptés la sessió, s'hi haurà d'indicar si els autors/es desitgen que els resums siguin avaluats per separat dins del procés d'avaluació de resums ordinari.
  • AES no es responsabilitza del finançament de les taules organitzades. Paral·lelament, l'acceptació de les sessions organitzades és independent del seu finançament, i el patrocini es posarà a disposició dels patrocinadors de les Jornades sota els mateixos criteris que la resta de sessions. Les opcions i condicions de patrocinis estan disponibles al dossier de patrocinis que es pot sol·licitar a la secretaria de les Jornades (jornadas@aes.es).

Preu inscripció

Fins el 21 d'abril inclòs Després del 21 d'abril
Socis/es, nous socis/es AES, assimilats/des* 350€ 400€
No socis/es AES 450€ 510€
Estudiants socis/es AES i assimilats/es** 100€ 150€
Estudiants no socis/es AES 150€ 200€

21 % d'IVA inclòs

*: Tenen la consideració d'assimilats/des els socis/es d'aquelles associacions amb què AES manté un conveni en vigor, vegeu https://www.aes.es/socio-institucional/ i la Societat Catalana de Gestió Sanitària - SCGS i, la Societat Espanyola de Qualitat Assistencial (SECA) així com els socis/es d'aquelles societats integrades a SESPAS. Tant els uns com els altres hauran de justificar la seva pertinença a l'associació en qüestió mitjançant l'enviament a la secretaria tècnica de les Jornades (jornada@aes.es) d'una còpia escanejada d'algun document acreditatiu de la seva condició de soci/sòcia (certificació, rebut, etc.).

**: Serà imprescindible justificar la condició d'estudiant adjuntant una còpia escanejada al formulari d'inscripció d'algun document acreditatiu d'aquesta condició.

Inscripció de dia

Inscripció 1 dia – Dimecres 5 juliol 120€
Inscripció 1 dia – Dijous 6 juliol 120€
Inscripció 1 dia – Divendres 7 juliol 80€

21 % d'IVA inclòs

Política de cancel·lació d'inscripcions

La cancel·lació d'inscripcions derivarà en una retenció de l'import pagat d'acord amb el cronograma següent:

  • Abans del 12 de maig (inclòs), es retindrà el 25 % de la tarifa i resta es reemborsarà un cop hagi finalitzat el congrés.

  • Entre el 12 de maig i el 12 de juny (ambdós inclosos) es retindrà el 50 % de la quota i se'n reemborsarà la resta un cop hagi finalitzat el congrés.

  • A partir del 12 de juny es retindrà un 100% de la quota.

Excepcions

Excepcionalment, i amb acreditació prèvia pels interessats de l'existència d'un afer personal greu, la Junta Directiva i el Comitè Organitzador podran eximir-los de la retenció corresponent derivada de la inscripció, la reserva d'allotjament o totes dues, fent el retorn de la totalitat de l'import abonat.

Hotel Carlemany 4*

Plaça Miquel Santaló i Pavor, 1
17002 - Girona
Veure mapa
Hotel Carlemany

Hotel Ciutat de Girona 4*

Carrer Nord, 2
17001 - Girona
Veure mapa
Hotel Ciutat de Girona

Hotel Ultonia 4*

Gran Via de Jaume I, 22
17001 - Girona
Veure mapa
Hotel Hotel Ultonia

Hotel Erba by pillow 2*

Carrer Ultònia, 1
17002 - Girona
Veure mapa
Hotel Erba by pillow

Preu allotjament

DUI DOBLE
Hotel Carlemany 110.36 € 121.71 €
Hotel Ciutat de Girona 118.28 € 142.50 €
Hotel Ultonia 110.36 € 131.90 €
Hotel Erba by pillow* 72.23 € 78.46 €

Esmorzar i IVA inclòs
*Esmorzar no inclòs

Forma de pagament

Política de cancel·lació de reserves d'allotjament

De manera semblant a la política establerta per la cancel·lació d'inscripcions, la cancel·lació d'una reserva d'habitació als hotels contractats per AES per l'allotjament dels assistents al congrés donarà lloc a una retenció de l'import pagat, d'acord amb el cronograma següent:

  • Entre el 3 de març (inclòs) i el 3 d'abril, es retindrà un 25 % de la tarifa i la resta es reemborsarà un cop hagi finalitzat el congrés.

  • Entre el 3 d'abril (inclòs) i el 3 de maig, es retindrà el 50 % de la tarifa i la resta es reemborsarà un cop hagi finalitzat el congrés.

  • Entre el 3 de maig i l'1 de juliol (ambdós inclosos) es retindrà el 75% de la quota i se'n reemborsarà la resta un cop hagi finalitzat el congrés.

  • A partir del 2 de juliol es retindrà el 100% de la quota.

Excepcions

Excepcionalment, i amb acreditació prèvia pels interessats de l'existència d'un afer personal greu, la Junta Directiva i el Comitè Organitzador podran eximir-los de la retenció corresponent derivada de la inscripció, la reserva d'allotjament o totes dues, fent el retorn de la totalitat de l'import abonat.

PREMIS

Es convoquen els premis següents durant les XLII Jornades AES:

  • Premi a la millor Comunicació Oral, dotat de 1.500€ i finançat per la Càtedra dEconomia de la Salut i Ús Racional del Medicament de la Universitat de Màlaga.
  • Premi a la millor Comunicació Oral Curta, dotat de 600€ i finançat per l'Escola Andalusa de Salut Pública.

Veure les bases a: Bases Premis Millor Comunicació Oral i Millor Comunicació Oral Curta

  • Premi SESPAS a la millor Comunicació de Salut Pública a les Jornades AES, dotat de 300€ i finançat per SESPAS.

Veure les bases a: Bases Premi SESPAS

  • Premi al Millor Article presentat a les Jornades AES per un/a investigador/a jove al camp de l'Economia de la Salut, dotat de 2.000€ i finançat per FEDEA.

Veure les bases a: Bases Premi FEDEA

Presentació

Salut mental, nous plantejaments després de la pandèmia

El proper dia 22 de març tindrà lloc a Girona una nova edició de la Jornada Tècnica prèvia a les jornades anuals de l'Associació d'Economia de la Salut (AES), que se celebraran del 5 al 7 de juliol del 2023 en aquesta localitat amb el lema "Rumb a un sistema sanitari sostenible, innovador i digital".

El conjunt d'actes científics d'enguany té com a objectiu debatre possibles maneres de transformar el sistema de salut des de la innovació i des d'una perspectiva de sostenibilitat. Ara bé, l'impacte de la pandèmia de la COVID-19 ha tingut conseqüències especialment importants en determinats aspectes, com ara la salut mental, per això creiem que mereix una atenció especial.

Per a aquesta edició de la Jornada Tècnica hem preparat dues taules rodones, de 90 minuts cadascuna, amb el lema "Salut mental, nous plantejaments després de la pandèmia". La primera se centrarà a analitzar l'impacte de la pandèmia en la salut mental des de diferents perspectives. A la segona es debatrà l'encaix organitzatiu de l'atenció a la salut mental en el conjunt del sistema i el paper fonamental de la prevenció. També es parlarà dels sistemes organitzatius innovadors, amb la presentació del model de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l'IAS (Girona).

Hem dissenyat un programa ambiciós que esperem que sigui del vostre interès, per això us convidem a participar en aquesta Jornada i a contribuir activament al debat.

Programa

Dimecres, 22 de Març

16.00 - 17.30 hores
Taula 1

La salut mental durant la pandèmia de la COVID-19

Moderador:
Marc Saez. Grup de Recerca en Estadística, Econometria i Salut (GRECS), Universitat de Girona.


Ponents:
Impacte mental de la pandèmia per Covid-19 entre els treballadors sanitaris espanyols. Estudi longitudinal de 15 mesos (MINDCOVID)
Jordi Alonso, Gemma Vilagut, Itxaso Alayo, Montse Ferrer, Franco Amigo, Víctor Pérez, Philippe Mortier, en nom del Grup d'Estudi MINDCOVID. IMIM-Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques; CIBERESP; Universitat Pompeu Fabra-UPF.

Confinament i salut mental de la gent gran: què hem après de la pandèmia de covid-19?
Ariadna García-Prado, Paula González, Yolanda Rebollo-Sanz. Universidad Pública de Navarra, Pamplona; Universidad Pablo de Olavide, Sevilla.

Temporal changes and socio-ecological disparities in mental health outcomes during the first year of the COVID-19 pandemic: A case study of Andalusian residents in Spain
Brenda Robles, Marc Saez, María A. Barceló. Grup de Recerca en Estadística, Econometria i Salut (GRECS), Universitat de Girona; CIBER de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP), Madrid.
17.30 - 18.00 hores
Pausa - Cafè
18.00 - 19.30 hores
Taula 2

Com podem evolucionar el sistema d’atenció de la salut mental?

Moderador:
José María Inoriza. Serveis de Salut Integrats Baix Empordà - Hospital de Palamós


Hi intervenen:
Claudi Camps. Director de la Red Asistencial de Salud Mental de IAS (Girona).
Joan Vegué. Director del Plan Director de Salud Mental y Adicciones de Catalunya.
Miquel Roca. Catedrático de Psiquiatría. Universitat de les Illes Balears (UIB).

Inscripció

Formulari tancat.

Ponents

Jordi Alonso

Grupo de Estudio MINDCOVID. IMIM-Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques

Ver CV

Claudi Camps

Psiquiatre i director assistencial de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions. IAS

Ver CV
Foto de Brenda Robles

Brenda Robles

Maria Zambrano Postdoctoral Researcher. At the University of Girona

Ver CV
Foto de Paula González

Paula González

Catedrática de Fundamentos del Análisis Económico. Universidad Pablo de Olavide de Sevilla

Ver CV
Foto de Miquel Roca

Miquel Roca

Decano de la Facultad de Medicina y Catedrático de Psiquiatría. Universitat de les Illes Balears

Ver CV
Foto de Joan Vegué

Joan Vegué

Director del Plan Director de Salud Mental y Adicciones de Catalunya

Ver CV

Informació general

Dades generales

Data: 22 de març de 2023
Horari: 16.00 a 19.30 h.
Seu: Universitat de Girona - Facultat de Lletres
Campus Barri Vell - Edifici Sant Domènec I
Plaça Josep Ferrater i Móra, 1. 17004 - Girona

Organitzen

Asociación de Economía de la Salud - AES Universitat de Girona

Amb la col·laboració de:

Boehringer-Ingelheim

ENTITATS COL·LABORADORES

Catedra de la Universidad de Malaga Escuela Andaluza de Salud Pública Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona Fedea Societat Catalana de Gestió Sanitaria - SCGS SESPAS

ENTITATS PATROCINADORES

ADVANZ PHARMA Boheringer Chiesi CUCG Daiichi Sankyo Fundación HITT GSK INETUM Lilly